У початок

Ціни на газ у Європі зростають на тлі конфлікту на Близькому Сході

Гуртові ціни на газ у Нідерландах і Великобританії зростають 29 липня на тлі посилення геополітичної напруженості на Близькому Сході після ракетного удару по окупованих Ізраїлем Голанських висотах у вихідні та в умовах зниження швидкості вітру, що збільшує попит на газ з боку електростанцій.

Фронт-ф'ючерс на газ у нідерландському хабі TTF станом на 11:35 за київським часом виріс на 4,05% — до 33,69 євро за МВт•год.

Вересневий контракт станом на 11:19 за київським часом виріс на 3,52% — до 34,45 євро за МВт•год.

Вартість газу за умови розрахунку «завтра» у Великій Британії станом на 11:38 за київським часом піднялася на 3,51% — до 78,1 пенса за терм.

«Сьогодні вранці ринок має досить сильну підтримку на тлі побоювань про ескалацію (напруженість) між Ізраїлем і Хезболлою/Іраном після смертоносного ракетного удару з Лівану по окупованій Ізраїлем території», — зазначили аналітики Engie EnergyScan.

Цінам також надали підтримку очікування зниження вироблення вітряної енергії.

Аналітики LSEG зазначили, що зниження швидкості вітру призведе до зростання попиту на газ з боку електростанцій на північному заході Європи: очікується зростання попиту поза місцевими зонами розподілу (в основному це попит на електроенергію), на 41 ГВт•год на добу — до 1 912 ГВт•год на добу у вівторок.

Пік вироблення вітряної енергії у Великій Британії прогнозується на рівні 8,6 ГВт 29 липня з подальшим зниженням до 7,2 ГВт 30 липня, згідно з даними Elexon.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти