У початок

Литва з Польщею випробували роботу газопроводу GIPL на проєктній потужності

Оператори газотранспортних систем Литви й Польщі Amber Grid і Gaz-System провели випробування роботи газопроводу GIPL (Gas Interconnection Poland-Lithuania), введеного у травні, на повній потужності. Як повідомила Amber Grid, випробування пройшли успішно.

Випробування було проведено після того, як наприкінці вересня у Польщі почала працювати газокомпресорна станція у Холовщиці, яка дозволила вивести GIPL на проєктну потужність. У Литві тиск у газопроводі забезпечує станція у Яунюнай.

Як зазначив глава Amber Grid Нямунас Бікнюс, під час випробувань вдалося досягти максимального потоку газу як у Литву, так і в Польщу.

З початку роботи GIPL постачальники газу транспортували в Литву для потреб республіки й інших країн Північної Європи майже 1 ТВт•год газу, а у Польщу – 4,2 ТВт•год.

Проєкт GIPL вартістю майже 500 млн євро реалізовано операторами газотранспортних систем Литви й Польщі Amber Grid і Gaz-System. Газопровід було введено 1 травня 2022 року, коли почалися перші фізичні й комерційні постачання газу.

Трубопровід має річну потужність 2,1 млрд кубометрів у напрямку Польщі і близько 2,7 млрд кубометрів – в напрямку Литви. Залежно від ресурсів і ціни, газ може постачатися в обох напрямках.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти