У початок

Лідери ЄС домовилися про часткове нафтове ембарго проти рф

Лідери ЄС на саміті 30 травня досягли політичної домовленості щодо часткового нафтового ембарго проти рф, дозволивши «тимчасові» постачання через трубопроводи. Обіцяють повернутися до цього питання «якнайшвидше», але без вказання конкретних термінів, йдеться у висновках Євроради щодо України. Про це повідомляє УНН.

«Європейська рада погоджується з тим, що шостий пакет санкцій проти росії поширюватиметься на нафту, а також нафтопродукти, що постачаються з росії до держав-членів, за тимчасовим виключенням нафти, що постачається трубопроводом», – йдеться у висновках саміту.

У зв'язку з цим Європейська рада закликає Раду ЄС «доопрацювати й ухвалити його без зволікань, забезпечуючи добре функціонуючий єдиний ринок ЄС, чесну конкуренцію, солідарність між державами-членами та рівні умови гри, зокрема щодо поетапної відмови від нашої залежності від російського викопного палива».

У разі раптових перебоїв у постачанні, вказано у документі, у ЄС буде впроваджено екстрені заходи для забезпечення безпеки постачання. Єврокомісія контролюватиме і регулярно звітуватиме перед Радою ЄС про реалізацію цих заходів для забезпечення рівних умов на єдиному ринку ЄС і безпеки постачань.

«Європейська рада якнайшвидше повернеться до питання про тимчасовий виняток для сирої нафти, яка постачається трубопроводом», – зазначили у Єврораді.

Як відомо, країни ЄС домовлялися про нафтове ембарго проти рф майже місяць. Наріжним каменем була позиція Будапешта.

Угорщина протягом кількох тижнів виступала проти пропозиції, яка дає їй час до 2024 року для відмови від російської нафти, що майже на два роки довше, ніж це вимагається від більшості інших держав-членів. Оскільки для ухвалення рішень про санкції ЄС потрібна одностайність, Угорщина могла блокувати новий пакет, у який також входять обмеження для російських банків, консультаційних послуг і купівлі нерухомості.

 

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти