У початок

Кувейт 2023 року збільшить постачання ДП у Європу вп'ятеро

Цього року Кувейт планує збільшити експорт дизельного й авіаційного палива в Європу, трохи допомагаючи континенту компенсувати падіння потоків з росії, пише Bloomberg.

Близькосхідна країна розраховує збільшити постачання дизельного пального в Європу в п’ять разів із 2022 року — до 2,5 млн тонн, або приблизно 50 тис. барелів на день (б/д), повідомляє особа, знайома з цим питанням. Кувейт також хоче подвоїти продажі авіапалива майже до 5 млн тонн, повідомляє джерело.

Європейський Союз зіткнувся з потенційною нестачею палива з 5 лютого, коли він збирається заборонити імпорт нафтопродуктів з росії як покарання за повномасштабне вторгнення в Україну. Ціни на дизельне пальне можуть підскочити до $200 за барель цього кварталу, оскільки заборона може спровокувати глобальний дефіцит, повідомляє Bank of America.

За оцінками аналітиків JPMorgan Chase & Co., станом на кінець минулого року ЄС закуповував у росії майже 1,3 млн барелів нафтопродуктів на день. Приблизно половина з них була дизелем.

Останніми роками Кувейт витратив десятки мільярдів доларів на модернізацію й будівництво нових нафтопереробних заводів. Його найбільшою інвестицією було будівництво Al-Zour. Це один із найбільших нафтопереробних заводів у світі, розрахований на переробку 615 тис. барелів сирої нафти щодня, і наприкінці минулого року відправив свій перший експорт дизельного й авіаційного палива.

Плани державної компанії Kuwait Petroleum Corp. щодо авіаційного пального виключають будь-які продажі на спотовому ринку, повідомило джерело. Це означає, що фактичний обсяг відправлення в Європу може перевищити 5 млн тонн.

Перша з трьох ліній Zour, згідно з даними джерела, працює стабільно й переробляє понад 205 тис. барелів на день (б/д). Друга лінія має стартувати до середини лютого, третя — до квітня, повідомили в компанії.

Загальна нафтопереробна потужність Кувейту зросте приблизно до 1,5 млн б/д після того, як Zour буде повністю запущено.

Очікується, що інші близькосхідні виробники нафти, такі як Саудівська Аравія й Об’єднані Арабські Емірати, також збільшать експорт палива в Європу 2023 року.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти