У початок

Купівля російської нафти в Індії у травні досягла нових максимумів

Зростання імпорту російської нафти в Індію досягло рекордного рівня в 1,95 млн барелів на день (б/д) у травні, що вплинуло на скорочення закупівель з Іраку й Саудівської Аравії, свідчать дані про танкери з торгових і промислових джерел. Про це повідомляє Reuters.

Індія, третій у світі споживач та імпортер нафти, купує понад 80% нафти на закордонних ринках.

Її нафтопереробники живляться російською нафтою після того, як Захід запровадив санкції проти москви за її повномасштабне вторгнення в Україну.

Аналіз даних показав, що на російську нафту припадало близько 40% імпорту сирої нафти в Індію в травні, скоротивши імпорт з Іраку до трирічного мінімуму та з Саудівської Аравії до найнижчого рівня з вересня 2021 року.

Згідно з оприлюдненими даними, Індія імпортувала 801 400 б/д іракської нафти в травні, що на 13,7% менше, ніж у квітні, тоді як постачання з Саудівської Аравії впало на 15%, до 616 100 б/д.

Згідно з даними, загальний травневий імпорт нафти в Індію незначно зріс порівняно з квітнем, до 4,8 млн б/д.

Очікується, що його імпорт із росії залишатиметься високим, оскільки ціна на землі залишається набагато нижчою, ніж на близькосхідну нафту.

Згідно з даними уряду, у квітні ціна на тонну нафти з росії становила близько $500, що еквівалентно $68,21 за барель із коефіцієнтом перерахунку 7,33, тоді як ціна з Іраку дорівнювала $570, а з Саудівської Аравії – $637,4. Інформацію про ціни на вантажі, що прибувають у травні, ще не оновлено.

Згідно з даними, через збільшення закупівель російської нафти за зниженими цінами частка імпорту з Близького Сходу – традиційно його головного джерела – впала до історичного мінімуму, приблизно на 39% у травні з 44% у квітні.

Згідно зі свіжими даними, частка ОПЕК в імпорті нафти Індії в травні впала до рекордно низького рівня в 42,6% і становила в середньому 44,3% за перші два місяці цього фінансового року.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти