У початок

Cheniere укладає 15-річну угоду про відбір СПГ з Equinor

Норвезька Equinor закупить близько 1,75 млн тонн СПГ на рік у Cheniere за довгостроковою угодою про безкоштовне постачання на підтримку нещодавно запропонованого американським експортером розширення свого LNG-терміналу Sabine Pass у Луїзіані, оголосили компанії 21 червня.

Як повідомляє S&P Global, обсяги за договором купівлі-продажу продаватимуться маркетинговим підрозділом Cheniere за ціною покупки, пов’язаною з Henry Hub, плюс фіксовану плату за скраплення. Постачання половини обсягів почнуться 2027 року, а постачання решти почнуться в кінці десятиліття за умови, що компанія Cheniere ухвалить остаточне інвестиційне рішення щодо розширення свого флагманського підприємства з експорту СПГ. Термін дії SPA становить 15 років від початку постачання повного обсягу СПГ 1,75 млн т/рік.

Угода, яка подвоює загальні контрактні обсяги, укладені Equinor на експортних потужностях Cheniere, приблизно до 3,5 млн тонн на рік, стала останньою у хвилі контрактної діяльності за останній рік щодо постачань у США, які пропонують фіксовані комісії й гнучкість призначення.

«Очікується, що ринок СПГ значно зросте через ту роль, яку він відіграватиме в забезпеченні енергетичної безпеки, а також у забезпеченні переходу до більш чистої суміші енергоресурсів на багатьох ринках, – йдеться в заяві Equinor. — З більшою кількістю американського СПГ у своєму портфелі Equinor збільшить свою роль як постачальника природного газу на світових ринках, зберігаючи при цьому свою позицію основного постачальника природного газу до Європи».

Розширення Sabine Pass, запропоноване Cheniere, передбачає три лінії скраплення по 6,5 млн тонн на рік. Загальне розширення на 20 млн тонн на рік також включає два резервуари для зберігання й супутні об’єкти, разом з установкою повторного скраплення випарного газу з виробничою потужністю близько 750 тис. тонн на рік.

Cheniere виклав плани розширення Sabine Pass у лютому в документі до Федеральної комісії з регулювання енергетики США з проханням увійти до процесу попереднього розгляду агентством перед офіційною заявкою, яку компанія, як заявила, планує подати під кінець року.

Компанія Cheniere заявила, що очікує розпочати будівництво розширення наприкінці 2025 року, а «дата тривалої зупинки» для повного введення в експлуатацію — друга половина 2032 року, хоча проєкт можна будувати поетапно, а окремі поїзди можуть запустити в експлуатацію раніше.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти