У початок

кремль погодився транспортувати казахстанську нафту до Німеччини

З січня Німеччина не купуватиме нафту в росії. Її замінять на сировину з Казахстану. Єдина проблема — транспорт. Німці й казахи хочуть, щоб його прокачали по трубопроводу «Дружба». кремль нібито погоджується, повідомляє Rzeczpospolita.

Схоже, російська влада не проти того, щоб казахстанська нафта постачалася на німецький НПЗ у Шведті по трубопроводу «Дружба», по якому раніше Німеччина отримувала нафту з росії. Як повідомляє агентство «Інтерфакс», міністр енергетики росії алєксандо новак заявив журналістам у москві, що заявку Казахстану буде схвалено.

Після повномасштабного нападу росії на Україну Євросоюз вирішив відмовитися від російських енергоресурсів. Німеччина й Польща оголосили, що з січня припинять використовувати російську нафту, що постачається нафтопроводом «Дружба». Частину постачань планується замінити казахстанською нафтою. У Німеччину планується доставити близько 20 тисяч тонн нафти з казахстанського родовища Карачаганак. Казахстанська нафта призначена для нафтопереробного заводу Schwedt у північно-східному Бранденбурзі, який раніше забезпечувався російською нафтою з державної компанії «роснєфть» по трубопроводу «Дружба». Донедавна «роснєфть» володіла контрольним пакетом акцій НПЗ, який нещодавно перейшов під опіку Німеччини.

Казахська трубопровідна компанія Kaztransoil уже подала заявку на відправку 1,2 млн тонн нафти до Німеччини наступного року.

Казахстан може експортувати сировину двома шляхами: або за допомогою російської трубопровідної інфраструктури, або транспортувати її через Каспійське море в Азербайджан, звідки її можна відправляти трубопроводом у Туреччину або до грузинського узбережжя Чорного моря.

Трубопровід «Дружба» пролягає з росії через Польщу до Шведта і має пропускну здатність 2,5 млн барелів сирої нафти на добу. Щоб компенсувати втрати російських постачань, на початку грудня федеральний міністр економіки Роберт Хабек підписав з урядом Польщі декларацію про наміри: сира нафта також буде спрямовуватися на НПЗ PCK через систему трубопроводів у порту Гданська. Про конкретні кроки поки що не йдеться.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти