У початок

Країни Євросоюзу погодили нові санкції проти «тіньового флоту» росії – ЗМІ

Представники всіх 27 країн-членів у рамках обговорення 11 пакету санкцій проти росії погодили додаткові обмеження, спрямовані на протидію обходу санкцій проти російської нафти, яка досі потрапляє у ЄС морським шляхом.

Про це повідомляє Politio із посиланням на три джерела серед європейських дипломатів.

Зі слів співрозмовників видання, у Євросоюзі немає значного спротиву посиленню існуючих енергетичних санкцій, навіть з боку тих країн, які отримують вигоду від нелегального імпорту російської нафти.

«Звичайно, цей пакет відрізняється від інших, зосереджений на обході (запроваджених раніше санкцій – ред.), і він матиме інший вплив, тому ми не поспішаємо, розглядаючи всі пропозиції. Але для нас посилення санкцій не головна проблема – у нас немає червоних ліній щодо цього», – сказав дипломат ЄС з країни, яка залежала від енергоносіїв з росії.

У сфері енергетики Єврокомісія запропонувала заборонити суднам, які таємно перевозять російську нафту, заходити до портів країн блоку. Цю заборону спрямовано проти так званого «тіньового флоту» застарілих танкерів, які перевозять російську сиру нафту після запровадження ембарго на її імпорт до ЄС морем.

У росії бракує кораблів для транспортування нафти, тому вона змушена використовувати танкери третіх країн для перевезення нафти. За підрахунками S&P Global, велика частина цього флоту належить Греції. Деякі судна вимикають свої транспондери й GPS, щоб їх не виявили.

Нові санкції дозволять забороняти «доступ до портів і шлюзів Євросоюзу» для суден, які підозрюються у порушенні заборони на імпорт морської російської нафти і нафтопродуктів у ЄС та обмеження максимальної ціни шляхом перевалки нафти у морі з судна на судно. Аналогічні обмеження пропонується встановити, якщо судна вимикають транспондери, щоб приховати маршрут.

Ці заходи є частиною ширшого пакету санкцій, який має обмежити реекспорт європейської технологічної продукції до росії через треті країни.

Як повідомлялося, голова Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн під час свого візиту до Києва заявила, що нові санкції буде спрямовано на боротьбу з обходом уже запроваджених торговельних обмежень, і їх розроблено «в дуже тісній координації» з країнами «Великої сімки» (G7).

Вона додала, що ЄС припинить транзит через росію більшої частини свого експорту, включно з високотехнологічною продукцією і деталями до літаків. Крім того, ЄС може включити до санкційного списку десятки нових компаній, зокрема з Китаю, Ірану, Казахстану й Узбекистану.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти