У початок

Країни ЄС узгодили обмеження ціни на газ, щоб стримати енергетичну кризу

Міністри енергетики Європейського Союзу в понеділок узгодили обмеження ціни на газ після тижнів перемовин, повідомляє агентство Reuters.

Обмеження є останньою спробою 27 країн ЄС знизити ціни на газ, що підштовхнуло рахунки за електроенергію до зростання й призвело до рекордно високої інфляції цього року після того, як росія припинила більшість постачань газу в Європу.

Міністри погодилися запровадити ліміт, якщо ціни перевищать 180 євро (191,11 дол. США) за мегават-годину протягом трьох днів у контракті на передній місяць газового хабу Dutch Title Transfer Facility (TTF), який є європейським еталоном.

Ціна TTF також має бути на 35 євро/МВт•год вищою за базову ціну, яка ґрунтується на існуючих оцінках цін на скраплений природний газ (СПГ) протягом трьох днів.

«Нам вдалося знайти важливу угоду, яка захистить громадян від стрімкого зростання цін на енергоносії», — сказав Йозеф Сікела, міністр промисловості Чеської Республіки, яка головує в ЄС.

Обмеження може бути запущено з 15 лютого 2023 року. Угода буде офіційно схвалена країнами в письмовій формі, після чого вона може набути чинності.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти