У початок

Країни ОПЕК очікують зростання індійської частки імпорту нафти

ОПЕК збирається отримати більшу частку імпорту нафти в Індію в найближчі десятиліття через близькість своїх постачань, сказав Reuters глава групи виробників, після того, як її домінування нещодавно було підірване конкуренцією з боку зниженої російської нафти.

Згідно з галузевими даними, частка нафти з Організації країн-експортерів нафти (ОПЕК), що імпортується Індією, знизилася з приблизно 65% 2022 року до 50% торік після того, як Нью-Делі став найбільшим покупцем морської російської нафти після повномасштабного вторгнення москви в Україну.

Члени ОПЕК та інші виробники повинні адаптуватися до мінливої ринкової динаміки через «переспрямування» торговельних потоків з початку 2022 року, зі збільшенням постачань російської нафти в Індію та інші країни Азії, заявив Хайтам Аль Гайс, генеральний секретар ОПЕК у відповіді електронною поштою на питання Reuters.

«Виробники ОПЕК на Близькому Сході залишаються ідеальними постачальниками для індійського ринку, враховуючи їх близькість. Це ідеальне співвідношення між постачальником і споживачем і економічно вигідне для всіх сторін», — сказав Аль Гайс, додавши, що бачить більшу роль членів ОПЕК в Індії.

За даними галузевих джерел, ОПЕК постачила 54% імпортованої в Індію нафти в січні.

«Ми очікуємо, що рівень зростатиме в найближчі десятиліття, оскільки економічний розвиток Індії триває», — сказав Аль Гайс, додавши, що «багато» національних нафтових компаній з членів ОПЕК планують інвестувати в нафтопереробний сектор Індії.

Індія планує збільшити потужності нафтопереробки до 9 млн барелів на день (б/д) до 2030 року з 5,02 млн б/д зараз.

Індія, третій у світі імпортер і споживач нафти, за прогнозами Міжнародного енергетичного агентства (МЕА), стане найбільшим у світі рушієм зростання попиту на нафту до 2030 року.

ОПЕК очікує, що попит в Індії зросте більш ніж удвічі до 2045 року – до 11,7 млн б/д.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти