У початок

Конкурс з вибору постачальника газу для ОПЗ заблоковано в суді

Також є російською мовою

АТ «Одеський припортовий завод» призупинило проведення відбору постачальника газу для переробки на давальницьких умовах за рішенням суду. Про це йдеться в повідомленні, опублікованому на офіційному сайті заводу.

Відзначається, що сьогодні, 20 квітня, ОПЗ за результатами електронного аукціону повинен був прийняти рішення про визначення переможця процедури відбору. Однак 19 квітня на адресу ОПЗ надійшла ухвала Господарського суду Одеської області про забезпечення позову ТОВ «Юнайтед Енерджі».

«Цією постановою, зокрема, заборонено АТ«ОПЗ» «вчиняти будь-які дії в рамках проведення відбору за процедурою визначення замовника робіт з переробки давальницької сировини», – сказано в повідомленні.

ОПЗ зазначає, що вжив необхідних заходів для оскарження вищезгаданої постанови.

«Але поки, на виконання рішення суду, АТ «ОПЗ» змушене утриматися від вчинення будь-яких дій у рамках виконання процедур відбору», – сказано в повідомленні.

Як повідомляв enkorr, 19 квітня АТ «Одеський припортовий завод» (ОПЗ) провело електронний аукціон на давальницьку переробку сировини й відвантаження продукції, в якому взяли участь 10 компаній.

У повідомленні від 15 квітня ОПЗ оголосив, що допустив до участі в аукціоні ТОВ «ДК «Нафтогаз Трейдинг», ТОВ «Агро Газ Трейдинг», ТОВ «Торговий Дім «Сокар Україна», «ТОВ «НІКА-Агротрейд», ТОВ «Євроенерготрейд», ТОВ «ЮГ-Газ» і чеську MONTECH s.r.o.

Водночас у списку учасників значаться також ПП «ОККО Контракт» Віталія Антонова, ПрАТ «Укрнафтобуріння» Ігоря Коломойського і Віталія Хомутинника, а також сингапурська Dachex Shipping Pte. Ltd.

При цьому, згідно з інформацією ОПЗ, ТОВ «Юнайтед Енерджі» не подавало заявки на участь у відборі. За інформацією «Бізнес.Цензор», ця компанія близька до Ігоря Коломойського і в останні роки стала одним із найбільших енерготрейдерів завдяки вигідним для себе контрактами з державними генеруючими компаніями.

Довідка enkorr

Одеський припортовий завод – найпотужніше хімічне підприємство України, на 100% належить державі й керується Фондом держмайна. Через велику кредиторську заборгованість завод змушений вдаватися до давальницької схеми завантаження сировиною. Влітку 2019 року давальцем ОПЗ стало маловідоме ТОВ «Агро Газ Трейдинг», що налічує на початок 2020 року 8 (вісім) співробітників.

Протягом 2020 року була зроблено дві спроби провести новий конкурс із відбору давальця для ОПЗ, проте обидві були зірвано, і в результаті договір з АГТ двічі пролонгувався. У конкурсах брали участь компанії «Укрнафтобуріння» (акціонери Ігор Коломойський, Віталій Хомутинник, Павло Фукс), ПП «ОККО Контракт» (входить в орбіту ПАТ «Концерн «Галнафтогаз»), ТОВ «Торговий дім «Сокар Україна», IBE TRADE CORP, MADDOX SA (обидва міжнародні трейдери) та інші.

Третій конкурс, який повинен був визначити постачальника на 2021 рік, очікувався до кінця 2020 року, але в підсумку його навіть не було оголошено. Менеджмент ОПЗ заявив, що веде узгодження правил нового конкурсу з компаніями, які раніше заявляли про намір взяти в ньому участь, і обіцяв оголосити новий конкурс у січні 2021 року. Станом на 22 лютого 2021 року конкурс так і не було оголошено.

Джерела на ринку і експерти пов'язують позиції «Агро Газ Трейдинга» з потужним адміністративним ресурсом в Офісі президента України. Журналістські розслідування вказують на причетність до компанії Андрія Гмиріна, якого головний редактор сайту «Цензор.НЕТ» Юрій Бутусов назвав «смотрящим за тіньовими потоками» в ОП.

Як повідомляв enkorr, Одеський припортовий завод у 2020 році, за попередніми даними, отримав чистий збиток обсягом 1,19 млрд грн. Це в 16,5 раза (на 1,12 млрд грн) більше, ніж у 2019 році.

При цьому, як свідчать розрахунки Консалтингової групи «А-95», давалець природного газу на ОПЗ компанія «Агро Газ Трейдинг» (АГТ) заробила в 2020 році близько $44 млн (1,188 млрд грн).

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти