У початок

Компетенціями по дивізіонах: у «Нафтогазі» нова реформа

Також є російською мовою

Правління НАК «Нафтогаз України» розгляне питання щодо трансформації операційної моделі компанії, що передбачає відмову від існуючої системи дивізіонів, запровадженої у 2019-2020 роках. Про це йдеться у службовій записці директора з управління персоналом та соціальної політики, копію якої має у ​​своєму розпорядженні enkorr.

З метою покращення якості управління структурними підрозділами групи правлінню пропонується ліквідувати сім дивізіонів з восьми, «Технічне забезпечення», «Нафта», «Зберігання природного газу», «Нова енергія», «Теплоенергетика», «Трейдинг» і «Роздрібний бізнес», а також припинити повноваження директорів цих дивізіонів і затвердити оновлений склад восьмого дивізіону, «Розвідка і видобування».

Загалом реформа відбувається у рамках заміни операційної моделі «Стратегічний контролер» на управлінську модель «Стратегічний архітектор».

На цю мить практика управління дивізіонами «продемонструвала недостатню ефективність такого управління з огляду на існуючі юридичні й адміністративні бар'єри та обмеження», а «організація виробничих і бізнес-процесів у рамках однієї юридичної особи Групи «Нафтогаз» є оптимальною моделлю», йдеться у записці.

Тому в рамках переходу від операційної моделі управління «Стратегічний контролер» на модель «Стратегічний архітектор» у Групі «Нафтогаз» фактично буде здійснено реорганізацію, внаслідок якої планується створити укрупнену структурну одиницю.

Зокрема, йдеться у документі, зараз на базі АТ «Укргазвидобування», чиє основне завдання – розвідка й видобуток рідких вуглеводнів і природного газу, здійснюється операційна діяльність двох дивізіонів, які створюють додану вартість Групи «Нафтогаз», – «Розвідка і видобування» і «Нафта», а також сервісного дивізіону «Технічне забезпечення». Окрім цього, дивізіон «Розвідка і видобування» забезпечує й контролює діяльність Групи «Нафтогаз» у сфері управління капітальним ремонтом і будівництвом при видобуванні вуглеводнів, облаштування родовищ та інженерного супроводу, управління ланцюжками постачання, а також переробки вуглеводневої сировини.

Група «Нафтогаз» також має розглянути питання створення Центру компетенцій, який займатиметься технічною політикою і проєктами групи. Планується, що його буде створено зокрема на базі департаменту управління капітальними проєктами, департаменту управління виробничою діяльністю, а також двох відділів, управління ланцюжками постачань і відділу координації й управління виробничою діяльністю.

Зміни у структурі й кадровому складі Групи «Нафтогаз» розпочалися після призначення головою НАК «Нафтогаз України» Юрія Вітренка у квітні 2021 року. Зокрема, повністю було замінено правління компанії, а Наглядова рада подала у відставку внаслідок недотримання процедури звільнення попереднього голови НАК А.Коболєва і призначення Ю.Вітренка. Повноваження нового складу НР, призначеної у вересні 2021 року терміном на три місяці, Кабмін продовжив до 29 квітня 2022 року.

Нагадаємо, що 2 лютого 2022 року Верховний Суд задовольнив касаційну скаргу Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК) і відновив дію припису НАЗК від 1 липня про припинення контракту з головою правління НАК «Нафтогаз України» Юрієм Вітренком.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти