У початок

Китайський імпорт сирої нафти у липні впав найнижче з вересня 2022 року

Щоденний імпорт сирої нафти в Китай у липні впав до найнижчого рівня з вересня 2022 року, згідно з митними даними Reuters, оскільки низька маржа перероблення й низький попит на паливо стримували роботу державних і незалежних НПЗ.

Найбільший у світі покупець сирої нафти у липні привіз 42,34 млн метричних тонн, або близько 9,97 млн барелів на день (б/д), свідчать дані Головного митного управління країни.

Імпорт упав майже на 12% порівняно з попереднім місяцем і був на 3% нижчим, ніж рік тому, згідно з митними даними Reuters.

Вищі ціни на сиру нафту й нижче, ніж очікувалося, внутрішнє споживання бензину і дизельного пального скорочують прибутки нафтопереробної промисловості.

Китайська консалтингова компанія Oilchem оцінила, що незалежні нафтопереробники у липні працювали на 56,11% потужностей, що є найнижчим показником за три роки й на 7,3% менше, ніж роком раніше.

«Попит на бензин і дизельне пальне незначно покращився, а маржа перероблення була нижчою, ніж роком раніше», — йдеться в аналітичній записці Oilchem 26 липня.

Деякі нафтопереробники зазнали великих збитків. Два заводи, що належать державній групі Sinochem, було закрито «на невизначений термін» на технічне обслуговування, щоб зупинити збитки, повідомляє Reuters.

Зниження попиту, особливо на дизельне пальне, також обмежило продуктивність державних нафтопереробних заводів (НПЗ). Нафтопереробний гігант Sinopec Corp повідомив лише про зростання перероблення сирої нафти на 0,1% у річному вимірі, але майже на 9% – падіння виробництва дизельного пального протягом перших шести місяців.

За перші сім місяців імпорт сирої нафти становив 317,8 млн тонн, або 10,89 млн б/д, скоротившись на 2,4% порівняно з роком, що стало одним із небагатьох річних падінь і найрізкішим падінням з початку 2023 року.

Трейдери сказали, що в липні була додаткова купівля сирої нафти, призначеної для бази зберігання в східному Китаї згідно з урядовим мандатом для накопичення запасів для державних резервів, але обсяг був невеликим.

Митні дані в середу також показали, що імпорт природного газу Китаєм зріс минулого місяця до 10,86 млн тонн, в результаті чого обсяг із початку року становив 75,44 млн тонн, або на 12,9% вище від рівня минулого року.

Експорт нафтопродуктів, які включають дизельне пальне, бензин, авіаційне й морське паливо, у липні становив 4,98 млн тонн проти 5,37 млн тонн у червні.

Експорт за січень-липень упав на 4,1% в річному вимірі – до 35,08 млн тонн.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти