У початок

Китайська CNPC має намір укласти мегаугоду про СПГ Катару

Китайська національна нафтова корпорація (CNPC) близька до завершення угоди щодо купівлі скрапленого природного газу (СПГ) у QatarEnergy протягом майже 30 років у масштабному проєкті близькосхідного експортера з розширення Північного родовища, повідомили Reuters троє людей, обізнаних із цим питанням.

У разі укладення це буде друга подібна угода між великим експортером СПГ Катаром і другим у світі покупцем СПГ, оскільки Пекін прагне збільшити постачання газу й диверсифікувати свої джерела, намагаючись замінити вугілля і скоротити викиди вуглецю.

Перемовини CNPC відбулися після угоди, оголошеної торік у листопаді китайською компанією Sinopec, згідно з якою QatarEnergy погодилася постачати 4 млн тонн СПГ щорічно протягом 27 років, що є найтривалішим контрактом на постачання СПГ, коли-небудь підписаним Катаром.

Вей Сюн, аналітик компанії Rystad Energy, сказав, що хоча CNPC домінує в імпорті газу Китаєм трубопроводами, їй все ще потрібні інші варіанти імпорту, щоб зменшити будь-який потенційний ризик, відповідно до енергетичної політики Китаю з диверсифікації постачань. Тому угода в кінцевому підсумку посилить конкурентоспроможність енергетичного гіганта.

У листопаді компанія Sinopec заявила, що угода про закупівлю газу є частиною «інтегрованого партнерства», що вказує на те, що китайська фірма може розглядати можливість придбання частки в катарському експортному об’єкті розширення North Field.

Обидві компанії ще не оголосили про будь-які інвестиції.

Оскільки зв’язки Пекіна зі Сполученими Штатами й Австралією, двома найбільшими конкурентами Катару з експорту СПГ, є напруженими, китайські національні енергетичні компанії все частіше бачать у Катарі безпечнішу мішень для інвестицій у ресурси.

Дані китайської митниці показали, що імпорт катарського СПГ зріс торік на 75% порівняно з 2021 роком, до 15,7 млн тонн, що становить чверть загального імпорту країни, тоді як загальний імпорт СПГ Китаєм скоротився майже на 20%.

Навпаки, імпорт з Австралії й США впав на 30% і 77% відповідно з 2021 року, до 21,9 млн тонн і 2,09 млн тонн.

Торік компанія QatarEnergy підписала п’ять угод з міжнародними компаніями щодо проєкту North Field, двоетапного плану розширення, який збільшить потужність Катару зі скраплення до 126 млн тонн на рік до 2027 року з 77 млн тонн.

Кожна з п’яти великих компаній — TotalEnergies, ExxonMobil, ConocoPhillips, ENI й Shell — підписала угоду про спільне підприємство з QatarEnergy, яка включає інвестиції в акціонерний капітал у експортні потужності скраплення.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти