У початок

Китайські НПЗ скорочують переробку нафти через низьку рентабельність і дефіцит квот

За даними трейдерів і галузевих консультантів, показники використання нафтопереробних заводів (НПЗ) Китаю знижуються з рекордних рівнів третього кварталу, оскільки зниження рентабельності й нестача експортних квот перешкоджають заводам збільшувати виробництво до кінця 2023 року. Про це повідомляє Reuters.

Падіння обсягів виробництва нафтопереробки може знизити попит на нафту з боку найбільшого світового імпортера й охолодити його експорт палива, обмеживши світові ціни на нафту, але підтримавши ціни на нафтопродукти і маржу переробки в Азії.

Очікується, що в листопаді Китай перероблятиме 15,1 млн барелів на добу (б/д) порівняно з 15,37 млн б/д у жовтні, повідомила консалтингова компанія FGE, головним чином через скорочення виробництва на невеликих незалежних підприємствах, відомих як чайники, і державних НПЗ.

Відповідно до оцінок китайської консалтингової компанії JLC і Longzhong, державні НПЗ, ймовірно, скоротять продуктивність цього місяця приблизно на 7% порівняно з показниками жовтня – до 9,69 млн-9,95 млн б/д.

«Маржа майже зникає, оскільки ми переробляємо дорожчу сиру нафту, а попит на очищене паливо слабшає», — сказав представник НПЗ Sinopec на умовах анонімності, додавши, що його завод скорочує обсяги приблизно на 20 тис. б/д цього місяця до найнижчого рівня цього року.

Consultancy Energy Aspects знизила свій прогноз переробки в Китаї в листопаді й грудні на 100 тис. б/д – до середнього показника на рівні 15,65 млн б/д у четвертому кварталі.

За даними китайської консалтингової компанії Longzhong, рівень використання чайників у нафтопереробному центрі провінції Шаньдун становить у середньому близько 57% порівняно з приблизно 65% на початку жовтня, що є найнижчим рівнем із травня 2022 року, коли їхню діяльність у Китаї було обмежено через COVID-19.

Зниження відбулося після падіння рентабельності нафтопереробки приблизно до 200 юанів ($27,33) за метричну тонну в жовтні, що є мінімумом 2023 року, і коли здорожчала російська нафта.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти