У початок

Китай знизив обсяг імпорту СПГ з росії

За перше півріччя 2024-го постачання СПГ з росії у Китай упали майже на 10% порівняно з минулим роком. 

За перші шість місяців 2024 року імпорт скрапленого природного газу (СПГ) з росії у Китай знизився, а нафти — зріс порівняно з тим же періодом 2023 року, випливає із даних Головного митного управління КНР.

Імпорт СПГ становив 3,51 млн т, це менше за тогорічний показник на 9,2%. У вартісному вираженні – понад $2 млрд.

Торговий оборот двох країн за перше півріччя становив майже $117 млрд, збільшившись у річному обчисленні на 1,8%. Експорт із Китаю в росію становив $51,6 млрд, що нижче на 0,8%, імпорт зріс до $65,2 млрд (на 3,9%).

У червні Євросоюз ухвалив 14-й пакет санкцій проти росії, який включав обмеження на торгівлю СПГ й нафтою. ЄС заборонив транзит російського СПГ через свої порти (захід набув чинності не відразу, він запрацює після дев'ятимісячного перехідного періоду) і ввів санкції проти 27 суден «тіньового» флоту, що використовується для обходу «стелі» цін на нафту й нафтопродукти. Крім того, було введено санкції проти окремих китайських компаній, які співпрацюють із росією.

москва вважає незаконними санкції, що вводяться проти неї. Пекін дотримується аналогічної позиції: там не вважають запровадження обмежень за ефективне вирішення криз.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти