У початок

Китай запасається нафтою ВСТО для надзвичайних ситуацій

Китайська CNOOC, один із найбільших імпортерів російської нафти в країні, останніми місяцями запасалася партіями нафти ВСТО (ESPO) на випадок надзвичайних ситуацій, пише Reuters із посиланням на трейдерів.

Завдяки запасам в 10 млн барелів нафти ВСТО морський імпорт Пекіна в березні зріс до рекордних значень, підтримавши ціни на цей сорт нафти з рф, попри слабкий попит з боку незалежних китайських НПЗ. При цьому незрозуміло, йдеться про комерційні запаси чи держрезерв.

CNOOC почала закачувати нафту з росії в нове сховище у порту «Дуньїн» на сході Китаю місткістю 31,5 млн барелів ще в листопаді 2023 року, випливає з даних компанії Vortexa. Після того, як у порту було введено три нові причали, які можуть швартувати танкери «Афрамакс», приймання ВСТО сильно збільшилося, зазначають трейдери. Кожна партія ВСТО становить близько 740 тис. барелів.

Також напередодні стало відомо, що Китай створює вугільні резерви, щоб у разі НС, а також через ринкову волатильність мати запас для своїх електростанцій. Проте вугільний резерв обсягом 300 млн тонн укомплектують лише на 2030 рік.

Китай не дає офіційних даних про свої надзвичайні держзапаси. Торік імпорт російської нафти у Піднебесну зріс на чверть, досягнувши 2,14 млн б/д, що робить росію найбільшим постачальником другий рік поспіль. Цьому сприяло уповільнення постачання російської нафти в Індію через труднощі з оплатою на тлі санкцій США.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти