У початок

Китай скуповує скраплений газ з рф за півціни – Bloomberg

росія продала декілька партій скрапленого газу зі свого експортного заводу «сахалін-2» у Китай із постачснням у грудні за майже вдвічі нижчою від поточних котирувань ціною. Про це повідомляє Bloomberg із посиланням на трейдерів, обізнаних у справі, передає «ЕП».

Як зʼясувало агентство, відповідний тендер завершився на початку цього тижня. Такий крок вигідний для обох країн: Китай може забезпечити дешевше газопостачання і перепродавати постачання від більш дорогих експортерів комунальним підприємствам Європи й Азії, а росія може надалі продавати паливо для отримання прибутку.

Японія і Південна Корея, які традиційно є основними напрямками для сахалінського СПГ, припинили закуповувати спотові поставки із заводу після повномасштабного вторгнення росії в Україну.

«російські постачання надалі присутні на ринку завдяки лише реорганізації торговельних потоків через країни, яким не є проблемою прийняття російських вантажів», — сказав Сол Кавонік, енергетичний аналітик Credit Suisse. «Схоже, Китай із задоволенням приймає російський СПГ зі знижкою, замінюючи альтернативні постачання, які потім можуть бути спрямовані в Європу за вищими цінами».

Відповідно до даних відстеження суден, зібраних Bloomberg, у серпні обсяг імпорту СПГ Китаєм з росії зріс до найвищого рівня за щонайменше два роки. Тим часом постачання з США впали.

Оператор «сахалін-2» контролюється російським «газпромом».

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти