У початок

Китай купує російську нафту навіть під час перемовин про обмеження ціни – ЗМІ

Нафтопереробні підприємства в Китаї почали розкуповувати російські сирі вантажі після короткої перерви, посилаючись на різке зниження цін через великі непродані запаси, повідомляє Bloomberg.

Китайські приватні переробники, або чайники, закупили кілька вантажів російської нафти ESPO для надходження в грудні-січні, повідомили трейдери, які побажали залишитися невідомими. Постачання торгувалися з більшими дисконтами до глобального еталонного рівня нафти Brent, ніж угоди, укладені кілька тижнів тому.

Ринкові спостерігачі уважно стежать за продажом російської нафти напередодні 5 грудня, коли Європейський Союз запровадить нові санкції, які заборонять блоку поширювати транспортні, страхові й банківські послуги на російську торгівлю. Зокрема, трейдерів цікавить, чи можуть Китай з Індією продовжувати купувати російську нафту й чи використовуватимуть ці країни запропоноване обмеження ціни, чи звернуться до постачальників з-поза ЄС.

У цьому разі остаточна ціна вантажу буде відома набагато пізніше. Це пов’язано з тим, що угоди укладаються з середнім значенням лютневого контракту Brent на перший місяць, який можна розрахувати лише в кінці грудня. Також незрозуміло, будуть вантажі завантажені до чи після кінцевого терміну 5 грудня.

Трейдери, однак, сказали, що чайники не надто стурбовані тим, потраплять їхні вантажі під санкції ЄС чи відповідатимуть критеріям обмеження. Це тому, що їхні покупки робилися на основі доставки, що покладає відповідальність за неї, як і за страхування, на продавців, сказали вони.

Також вважається, що вантажі було куплено в китайських юанях, а не в доларах США, і їх фінансували через місцеві банки й установи.

Ті, хто все ще хоче імпортувати російську нафту, намагалися оцінити свій ризик потрапити під санкції ЄС і чи зможуть вони використати обмеження, щоб отримати виняток. Після вторгнення москви в Україну в лютому більшість західних країн, включаючи США, Великобританію й країни ЄС, скоротили закупівлі російської нафти, що призвело до переспрямування вантажів у такі країни, як Китай, Індія й Туреччина.

Дискусії щодо обмеження ціни все ще тривають, оскільки члени ЄС сперечаються про те, де встановити обмеження, хоча є ознаки того, що блок наближається до цифри в $60 за барель. Однак раніше росія заявила, що не продаватиме нафту і газ країнам, які долучаться до обмеження.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти