У початок

Китай домагатиметься звільнення від санкцій США проти російського СПГ

Китай готується попросити США про звільнення від санкцій проти нового російського заводу з експорту скрапленого природного газу. Про це повідомляє Bloomberg.

Державна Cnooc Ltd. і China National Petroleum Corp. мають частки в проєкті ПАТ «новатек» Arctic LNG 2 в росії. Компанії планують просити про винятки, оскільки заходи США загрожують постачанням, зі слів джерел, обізнаних у цьому питанні, які бажають залишитися анонімними, оскільки плани не публічні.

США запровадили санкції проти об’єкта в листопаді, оскільки вони розширили обмеження для російських компаній після повномасштабного вторгнення москви в Україну.

Зі слів джерел, судна, що перевозять СПГ, можуть потрапити під санкції США, якщо будуть забирати паливо з Arctic LNG 2. Cnooc і CNPC також закуповують СПГ у США і не хочуть ставити під загрозу свої постачання з американських проєктів, додають вони. 

Китай — найбільший у світі покупець СПГ, а також імпортує великі обсяги російського газу через сухопутні трубопроводи. Cnooc і CNPC не відразу відповіли на електронні листи з проханням прокоментувати ситуацію.

Такі запити — рідкість для Китаю, який прагне знайти способи обійти санкції, запроваджені його геополітичним суперником. Наприклад, росія змогла обійти обмеження на постачання нафти в Китай за допомогою «сірого флоту» танкерів, які відокремлені від ширшої промисловості й можуть приховувати походження своїх вантажів. Але СПГ-судна спеціально розроблені для перевезення суперохолодженого палива з величезних експортних потужностей, і приховати їх рух майже неможливо.

Тим часом початок експорту з Arctic LNG 2 ризикує бути відкладеним після того, як «новатек» оголосив форс-мажор на постачання деяким своїм покупцям після заходів США. «новатек» планував запустити виробництво першої з трьох ліній до кінця року, а постачання мали стартувати на початку 2024 року.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти