У початок

Кенія скасовує субсидії на бензин після заяви президента

Кенія скасувала субсидії на пальне через день після того, як новий президент країни Вільям Руто заявив, що субсидії є неприйнятними і можуть посилити тиск на інфляцію, пише Reuters.

Зазначається, що у своїй промові після присяги у вівторок, 13 вересня, Руто заявив, що субсидії були дорогими й схиляли до зловживань, зокрема спричиняли штучний дефіцит тих самих продуктів, які субсидувалися.

Після цього, пізно ввечері в середу Орган регулювання енергетики й нафти встановив нові, більш високі ціни на бензин, дизельне пальне і гас. Зокрема бензин здорожчав на 13%, дизельне пальне — на 18%, а гас — на 16% порівняно з місяцем раніше.

Разом із цим регулятор скасував субсидію на бензин, але залишив її як на дизельне пальне, так і на гас, заявивши, що ціни на ці види палива могли зрости ще більше.

Аналітики кажуть, що, ймовірно, нове підвищення підштовхне інфляцію ще вище з п’ятирічного максимуму в 8,5% у серпні.

У червні Міністерство фінансів заявило, що в Кенії можуть закінчитися кошти для субсидування витрат на пальне, якщо ціни продовжуватимуть зростати, що підштовхне державний борг до неприйнятного рівня.

«Нинішній уряд перебуває між молотом і ковадлом, — сказав Алі-Хан Сатчу, економічний аналітик і генеральний директор консультанта з інвестицій Rich Management. — Замість того, щоб скасувати всі субсидії одним рухом, вони роблять це поетапно».

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти