У початок

Казахстан розглядає можливості збільшення експорту газу в Китай

Казахстан веде перемовини з Китаєм про збільшення експорту газу і навіть розглядає можливість будівництва додаткового трубопроводу для збільшення потоків, підкреслюючи зростаючу важливість його ролі на паливному ринку регіону. Про це повідомляє Bloomberg.

Казахстан буде конкурувати з сусідніми країнами, включаючи Туркменістан і росію, за китайський попит. Повномасштабне вторгнення москви в Україну майже три роки тому призвело до того, що вона відрізала основних покупців у Європі, а Китай став ключовим альтернативним ринком навіть на тлі різкого економічного зростання.

«Попри повідомлення про економічний спад у Китаї, попит на газ продовжує зростати, — сказав Санжар Жаркешов, генеральний директор національного газового оператора QazaqGaz NC JSC. — Ми сподіваємося досягти консенсусу стосовно збільшення обсягів нашого експорту у Китай та, можливо,  в інші країни, такі як Узбекистан».

Перемовини оператора з Китаєм передбачають «значно вищі обсяги», ніж поточний казахстанський експорт, додав він.

Казахстан, який не має виходу до моря, прагне збільшити видобуток газу, щоб покрити наростальний внутрішній попит, а також збільшити доходи від експорту. На цей час він відправляє у Китай близько 4 млрд кубометрів газу, а сам споживає близько 21 млрд кубометрів. 2023 року країни продовжили трирічний експортний контракт.

Збільшення постачань палива за кордон могло б допомогти QazaqGaz компенсувати збиткові продажі на внутрішньому ринку, коли уряд підтримує низькі продажні ціни.

Оператор працює з великими виробниками, включаючи державне АТ «НК «КазМунайГаз» і родовища Тенгіз, Кашаган і Карачаганак, щоб збільшити видобуток. QazaqGaz запровадить нову формулу ціни на газ, спрямовану на підтримку виробників, сказав Жаркешов.

Він також працює з катарськими інвесторами над проєктами, які додадуть ще 3,5 млрд кубометрів газу до 2029 року, а також над пошуковою діяльністю з Chevron Corp., повідомив він.

Крім того, QazaqGaz планує побудувати другий трубопровід уздовж сполучення Бейнеу–Бозой–Шимкент, який входитиме у більшу трубу до Китаю.

Зі слів Жаркешова, останній зараз працює приблизно на 70% потужностей, залишаючи певний простір для додаткових постачань. Нова труба, що подається в нього, коштуватиме від $3 до $6 млрд, її будівництво може тривати від двох до трьох років, а рішення про це буде прийнято пізніше цього року.

QazaqGaz може випустити єврооблігації наступного року для фінансування своїх проєктів, додав Жаркешов, з потенційним випуском до $1 млрд залежно від ринкових умов. Він зазначив, що оператор залишається на шляху до первинного розміщення акцій до 2026 року, потенційно у Лондоні, Нью-Йорку й Казахстані.

«Хоча Китай забезпечив кілька хороших контрактів на скраплений природний газ, ціна на СПГ не конкурентоспроможна порівняно з трубопровідним газом, — підсумував він. — Тому ми зосереджені на виконанні наших зобов’язань перед Китаєм протягом цього зимового сезону».

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти