У початок

Казахстан має намір з 2024 року збільшити експорт нафти на 12 млн т

Казахстан з 2024 року збільшить експорт нафти на 12 млн тонн, весь цей обсяг може спрямувати через систему Каспійського трубопровідного консорціуму, повідомив міністр енергетики Казахстану Болат Акчулаков.

«У нас з 2024 року додатково з'являється 12 млн тонн нафти на експорт. Виходячи з цього, потрібно шукати шляхи. Ми вважаємо, що КТК — один із найбільш економічно обґрунтованих і правильних маршрутів для нас», — сказав міністр у кулуарах ПМЕФ-2022, передає «Інтерфакс».

Він додав, що весь цей доданий обсяг, найімовірніше, буде спрямовано на експорт саме через систему КТК.

«Поки що ми дивимося, але ще потрібно закінчити роботи з розширення родовищ. Думатимемо, як відправити, але ясно, що ми зацікавлені в тому, щоб зараз КТК працював у штатному режимі, максимально уникаючи різних нюансів», — зазначив міністр.

За словами Ачкулакова, система КТК «у тому вигляді, в якому вона зараз є, плюс плани з розширення» (програма усунення вузьких місць, що передбачає розширення потужності прокачування до 83 млн тонн на рік по території рф), здатна прийняти зростаючі обсяги.

КТК — основний експортний маршрут для казахстанської нафти: на неї припадає понад 80% від обсягів, що прокачуються трубопроводом. Потужність трубопроводу – 67 млн ​​тонн нафти на рік.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти