У початок

Казахстан компенсує перевищення квоти нафти ОПЕК+

Казахстан компенсує перевищення квоти на виробництво нафти в рамках угоди ОПЕК+ за рахунок великих каспійських родовищ, повідомляє Reuters з посиланням на заяву міністра енергетики країни Алмасадама Саткалієва.

За його інформацією, поточного року обсяги видобутку на великих каспійських родовищах будуть трохи нижчими від торішнього рівня, що пов'язано з ремонтами, які заплановані цього року.

Так, виробництво нафти на Каспійському родовищі Кашаган буде повністю зупинено на 45 днів під час ремонту до кінця 2024 року, також заплановано серйозний ремонт на Тенгізі, сказав Саткалієв.

За інформацією Саткалієва, Міненерго провело попередні перемовини щодо добровільного зниження обсягів видобутку акціонерами низки родовищ.

«Зараз чекаємо на результати від власників цих родовищ у частині виконання нашого звернення щодо реалізації наших зобов'язань у рамках ОПЕК+», — сказав Саткалієв.

«Загалом ми триматимемо ці питання, пов'язані не лише з технологічними можливостями, а й виробничими програмами усіх компаній, на контролі для визначення оптимального обсягу видобутку», — зазначив міністр.

За інформацією Саткалієва, видобуток нафти на родовищі Кашаган відбуватиметься відповідно до планів незалежно від планованого на 2026 рік завершення будівництва ГПЗ потужністю 1 млрд кубометрів на рік за можливості збільшення закачування газу для підтримки планки видобутку рідких вуглеводнів.

Також Саткалієв сказав, що Казахстан 2025 року планує продовжити транзит нафти нафтопроводом «Атирау-Самара» через систему російської «транснєфті» обсягом 10 млн тонн, з яких 1,2 млн тонн експортуватиметься нафтопроводом «дружба» до Німеччини.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти