У початок

Казахстан хоче транспортувати нафту в Європу в обхід рф – Reuters

Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв доручив уряду диверсифікувати маршрути постачання нафти в обхід рф – після того, як російський суд зобов’язав Каспійський трубопровідний консорціум призупинити діяльність на 30 днів. Про це пише Reuters.

«Зупинка трубопроводу, який транспортує нафту з величезного казахстанського родовища «Тенгіз» через росію до Чорного моря, напружить ринок нафти саме тоді, коли він зіткнувся з однією з найгірших проблем із постачаннями з часів арабського нафтового ембарго в 1970-х роках», – пише агентство.

Токаєв заявив, що вдосконалення портової інфраструктури на Каспійському морі – «стратегічне завдання» уряду Казахстану. 

«Пріоритетним напрямком є Транскаспійський маршрут. Доручаю «КазМунайГазу» опрацювати оптимальний варіант його реалізації, зокрема з можливістю залучення інвесторів Тенгізського проєкту.

Казахстан ніколи не був морською країною і тому не задіяв у повному обсязі можливості морських перевезень. Тепер інший час", - сказав Токаєв.

Президент Казахстану додав, що відповідну ініціативу зумовлено рішенням російського суду на 30 діб зупинити роботу терміналу Каспійського трубопровідного консорціуму, адже це повністю блокує доступ казахстанської нафти на європейський ринок через рф.

 

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти