У початок

Катар провадить перемовини щодо придбання частки TotalEnergies в Іраку

Катар провадить перемовини про придбання частки у французької компанії TotalEnergies енергетичних проєктів в Іраку вартістю $27 млрд. Про це повідомили у Reuters три джерела.

Зазначається, що великі інвестиції держави Перської затоки ознаменують важливу перемогу для прем'єр-міністра Іраку Мохаммеда аль-Судані, який обійняв посаду в жовтні минулого року після більш ніж року політичних заворушень, а також розглядатиметься як крок до протидії іранському впливу.

QatarEnergy планує придбати частку близько 30% у проєкті, сказало одне з джерел. «Енергетичні компанії рідко володіють 100% проєктів і віддають перевагу партнерським відносинам для зниження ризику», — зазначило джерело. 

Після великої кількості угод після вторгнення США понад 10 років тому міжнародні нафтові компанії намагаються залишити Ірак через погану віддачу від угод про розподіл доходів.

Коли TotalEnergies і Багдад 2021 року підписали угоду про будівництво чотирьох гігантських сонячних, газових, енергетичних і водних проєктів на півдні Іраку протягом 25 років, надії на відтік іноземних інвесторів були високими. ExxonMobil, Shell і BP прагнули згорнути свої операції в Іраку в останні роки. Але проєкт, спрямований на стимулювання економіки країни й зниження її залежності від іранського газу, ще не стартував.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти