У початок

Кабмін призупинив електронні аукціони в системі Prozorro

Уряд України змінив правила проведення аукціонів і тимчасово скасував торги у системі електронних закупівель «Прозорро», оскільки не всі можуть брати участь у них у зв'язку з постійним обстрілом об'єктів енергетичної інфраструктури, повідомляє «Інтерфакс-Україна».

Як повідомила прес-служба Міністерства економіки у вівторок, відповідну постанову №1495 Кабмін ухвалив 30 грудня 2022 року, вона набула чинності 3 січня 2023 року.

«Як відповідь на блекаути ми тимчасово скасували електронні аукціони. Від сьогодні всі торги, які буде оголошено в Prozorro, проводитимуться без аукціону. Тобто тендерна пропозиція учасника остаточна, і виграє той, хто дав найменшу ціну під час подання пропозиції», – наводяться у релізі слова першого віцепрем'єра–міністра економіки Юлії Свириденко.

З її слів, в умовах відключення живлення й інтернету не всі учасники мали змогу торгуватись на аукціоні, а рівний доступ є ключовим принципом публічних закупівель.

Свириденко уточнила, що уряд повернеться до торгів, коли ситуація з електропостачанням стабілізується.

Крім того, згідно з постановою було скасовано локалізацію при закупівлі на потреби Збройних Сил, тобто пікапи, вантажний транспорт, швидкі й інше тепер можна купувати на потреби ЗСУ без урахування вимог локалізації, зазначило відомство.

Згідно з новими правилами, замовник, орган оскарження і Держаудитслужба мають доступ в електронній системі закупівель до інформації, визначеної учасником процедури закупівлі конфіденційною, також замовникам надається право не оприлюднювати відомості про своє місцеперебування у річному плані безпеки.

У Мінекономіки наголосили, що правила проведення аукціонів змінено на час дії воєнного стану (ВС) в Україні й протягом 90 днів з дня його припинення чи скасування змін правил.

З початку ВС у системі «Прозорро» провели 94 тис. тендерів на 120 млрд грн, учасниками конкурентних закупівель стали понад 23 тис. підприємств. Загалом в електронній системі звітували про понад 2 млн укладених договорів на 311 млрд грн.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти