У початок

Кабмін відмовив Вітренку в переданні «Укртранснафти» в управління Міненерго

Також є російською мовою

Кабінет міністрів доручив профільним міністерствам підготувати передання до Міністерства енергетики управління компаніями «Укренерго», «Магістральні газопроводи України» і ДП «Оператор ринку». АТ «Укртранснафта», передання якого ініціювалося т.в.о міністра енергетики Юрієм Вітренком поряд із цими компаніями, в переліку відсутнє.

Про це свідчить розпорядження уряду, текст якого має редакція enkorr.

Як відомо, 12 січня Вітренко зробив першу спробу перепідпорядкувати під своє керівництво оператора системи магістральних нафтопроводів, внісши відповідні зауваження до проекту акта Міністерства економіки.

Утім, ці зауваження не було враховано у фінальній версії проєкту постанови Мінекономіки, яку було прийнято 20 січня. При цьому викликали шквал критики і зауважень як з боку НАК «Нафтогаз України», так і з боку керівництва самої «Укртранснафти».

Незважаючи на це, Міністерство енергетики винесло на розгляд питання передання «Укртранснафти» на урядовому комітеті, пославшись на відмову Мінекономіки. Однак, за інформацією джерела enkorr, і цього разу пропозицію Міненерго не було задоволено.

Проте, як свідчить розпорядження Кабміну, Міненерго було відмовлено тільки в перепідпорядкуванні «Укртранснафти» і ВАТ «Кіровоградгаз».

«Міністерство економіки, Міністерство енергетики та Міністерство фінансів повинні розробити рішення щодо передання в Міністерство енергетики державних компаній «Укренерго», «Магістральні газопроводи України», ДП «Оператор ринку», – йдеться в розпорядженні уряду.

Тим же документом управління НАЕК «Енергоатом», «Укргідроенерго», «Нижньодністровської ГЕС», ТЕЦ «ЕСХАР», «Калуської ТЕЦ-нова» і «Лисичанської ТЕЦ» переходить від Міненерго під контроль Кабінету міністрів.

Як повідомляв enkorr, у «Нафтогазі» раніше заявили, що передання «Укртранснафти» до Міненерго «знищить базові принципи корпоративного управління, загрожує крос-дефолтом за зобов'язаннями групи на 64 млрд грн і ставить під загрозу подальший вихід «Нафтогазу» на IPO».

У свою чергу, заступник генерального директора «Укртранснафти» Андрій Пасішник підкреслив, що ініціатива суперечить політиці власності компанії і, відповідно, стане суттєвим негативним сигналом для міжнародних партнерів і інвесторів.

Крім того, за його словами, передання підприємства під контроль Міненерго призведе до отримання збитку в сумі 11 724 708 тис. грн. При цьому джерело покриття збитків у проєкті фінансового плану компанії на 2021 р. відсутнє.

Нагадаємо, раніше в ЗМІ з'явилася інформація про нібито пропозиції Юрія Вітренка передати державний пакет акцій «Укртранснафти» і «Укрнафти» від НАК «Нафтогаз України» в Міненерго. Однак т.в.о. міністра спростував цю інформацію, назвавши її поширення «наклепницькою кампанією».

Довідка enkorr

АТ «Укртранснафта» є оператором нафтотранспортної системи України. 100% її акцій знаходяться в управлінні НАК «Нафтогаз України». Система магістральних нафтопроводів «Укртранснафти» діаметром від 159 до 1 220 мм загальною протяжністю 4,7 тис. км проходить по території 19 областей України. Обсяг транспортування нафти в 2019 р. склав 15,51 млн т: транзит знизився на 1,6% – до 13,13 млн т, постачання на НПЗ збільшилося на 13,4%, до 2,38 млн т.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти