У початок

ЄК перевірить діяльність НПЗ «лукойлу» у Болгарії — ЗМІ

Єврокомісія проведе перевірку у Болгарії у зв'язку з діяльністю дочірньої компанії «лукойлу», пише європейське видання Politico з посиланням на джерела в Брюсселі й дані секретної аналітичної доповіді.

Лідери ЄС 2022 року досягли угоди про запровадження часткового нафтового ембарго проти росії. При цьому Болгарія тоді домоглася винятку на постачання російської нафти, що доставляється морським шляхом, до кінця 2024 року. За даними секретної доповіді, підготовленої для парламенту Болгарії, яка потрапила в розпорядження Politico, НПЗ «лукойл нефтохім» у Бургасі від часу запровадження пільги 5 лютого заробив, як стверджується, $983 млн.

«Ми звернули на це увагу і попросили владу Болгарії прояснити питання. Ці винятки справді можуть створювати проблеми… Ми намагаємося поступово їх усунути, але я не можу приховати того факту, що тут і там ще є кілька дірок», — сказав виданню високопосадовець з ЄК.

Як зазначається, «лукойл нефтохім» не порушував встановлених правил. Проте повідомлення про його прибутки викликали політичний резонанс у Болгарії. Прем'єр-міністр країни Микола Денков зокрема заявив, що він здивований «масштабами», і пообіцяв удосконалити санкційні закони відповідним чином.

Наприкінці жовтня компанія «лукойл» заявляла, що сплачує податки у встановлені терміни й повністю виконує зобов'язання перед бюджетом Болгарії.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти