У початок

Імпорт СВГ у травні прогнозується на достатньому рівні

Також є російською мовою

Зміна планів білоруських заводів і відновлення постачань СВГ «Роснафти» дадуть змогу забезпечити достатнє ресурсне постачання українського ринку автогазу в травні. Про це повідомляє Консалтингова група «А-95».

Прогнозні імпортні постачання в травні можуть скласти близько 120 тис. т, а загальний баланс ринку – понад 170 тис. т, чого вистачить для задоволення попиту в цей період року. «У квітні чітко проглядався прогнозний дефіцит у травні. Крім випадання з ринку 35 тис. т обсягів «Роснафти», на 20-23 тис. т планували скоротити постачання білоруські виробники і російський «Лукойл». Реалізація такого сценарію могла б створити помітне ресурсне напруження і зростання цін, оскільки замістити такий обсяг було б проблематично. Сьогодні ситуація змінилася докорінно і загроза дефіциту позаду», – повідомили в «А-95».

Зокрема, раніше планувалося, що Мозирський НПЗ скоротить постачання в травні з регулярних 9-10 до 2 тис. т на міс. через ремонт. Як повідомляв enkorr, завод переніс ремонт, і постачання в травні збережуться на нормальному рівні. Також було відомо про плани істотного скорочення відвантажень із Речицького ГПЗ. У результаті підприємство готується відвантажити не тільки 100% TERM-контрактів, а й кілька тисяч тонн спотового обсягу. «На травень у нас була велика діра в плані із закупівлі сировини, проте до кінця квітня завод законтрактував ШФЛУ практично на повне завантаження», – повідомило джерело в «Білоруснафті». За його словами, загроза значного зниження завантаження заводу зберігається в червні.

Крім того, в травні з'явилися пропозиції ресурсу «Роснафти» від компанії SOCAR, яка, за словами трейдерів, стала наступником Proton Energy, яка припинила свою роботу в Україні. Учасники українського ринку говорять про те, що азербайджанський трейдер готовий відвантажити в травні 10-12 тис. т газу «Роснафти». «Документи для проходження бюрократичних процедур уже відправлено. Втім, на ринку стільки газу, що пропозиція SOCAR може не знайти бажаючих», – поділився думкою один з великих імпортерів.

Як повідомлялося, 16 березня Proton Energy, ексклюзивний постачальник ДП і СВГ «Роснафти», сповістив своїх контрагентів про припинення діяльності в Україні. Тоді ж джерела в Coral Energy, передбачуваному претенденті на заміщення Proton Energy в ланцюжку постачань, повідомляли, що до кінця травня закінчити оформлення всіх необхідних процедур не вийде. Це викликало стрибок котирувань на українському кордоні і, як наслідок, відкрило арбітражне вікно для постачання автогазу в Україну через західний кордон і з моря. У квітні з цих напрямків було імпортовано близько 14 тис. т газу. Зрослі ціни також дали змогу законтрактувати великі обсяги російського газу на спотовому ринку (12 тис. т). Очікується, що в травні ці напрямки спрацюють в аналогічному обсязі, оскільки до 11 травня великий спред між котируваннями на східному кордоні України і в Польщі зберігається.

Трейдери відзначають великий надлишок ресурсу на українському ринку, який також зіграє важливу роль у забезпеченні попиту і балансуванні цін у травні.

Прогнозная структура поставок СУГ на украинский рынок в мае 2021 г., тыс. т
Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти