У початок

Імпорт СВГ в травні: 37,4 тис. т за декаду

Також є російською мовою

Постачання скрапленого газу з-за кордону в Україну за першу декаду травня склали 37,4 тис. т, що менше на 6,4 тис. т, або 15%, ніж у квітні. Про це повідомили в Консалтинговій групі «А-95». До цих обсягів не входить сировина для «Карпатнафтохіму».

Основне зниження складають обсяги «Роснафти», яких за першу декаду квітня прибуло в країну 9 тис. т. Удвічі скоротилися постачання «Лукойлу», який зупинив до 15 травня відвантаження в Україну з-за ремонту. В кінці квітня виробник відвантажив додаткові обсяги з Пермського НПЗ. Крім того, компанія «Гран Прі Ойл», дистриб'ютор ресурсу «Лукойлу» в Україні, завезла близько 1 тис. т ресурсу з Коробковського ГПЗ (також належить «Лукойлу»). Не враховуючи перехідний ресурс, постачання «Гран Прі» в травні складуть близько 10 тис. т СВГ.

Постачання з Росії від інших виробників збільшилися на 25% і склали 5,4 тис. т. Зокрема, практично втричі збільшив обсяги відвантажень ресурсу «Омський каучук» (до 2,1 тис. т), основним одержувачем якого є «Катма Груп », трейдерська структура мережі «БРСМ-Нафта». У травні компанія також придбала 1 тис. т СВГ виробництва заводу «Кінеф».

Сумарно постачання з Росії скоротилися на 56% і склали 8,5 тис. т.

Постачання з Білорусі зросли на 38%. Зокрема, «Білорусьнафта», яка зупиняла Речицький ГПЗ у квітні на ремонт, збільшила відвантаження практично в 4 рази, до 4 тис. т. Постачання Речицького газу наростила UPG з 0,3 до 1 тис. т.

Імпорт казахстанського ресурсу скоротився на 22% за рахунок морських постачань. Постаченого морем СВГ за звітний період було розмитнено 1,4 тис. т, тоді як за аналогічний у квітні – 4,2 тис. т. Також припинилися відправлення газу СНПС «Актобемунайгаз» і скорочено експорт Gas Processing. При цьому в травні було імпортовано 1,7 тис. т ресурсу «Жаікмунай», перші партії якого було розмитнено в другій половині квітня. «Газтрон» і «БРСМ» знизили закупівлю у «ТШО» втричі, до 1 тис. т і 0,3 тис. т відповідно. «Надєжда», навпаки, збільшила імпорт цього виробника практично в 2,5 раза, до 2,4 тис. т.

Залишається активним західний канал постачання. Основні обсяги було постачено з Польщі (3,2 тис. т), Литви (1,3 тис. т) і Латвії (0,5 тис. т). Найбільшим імпортером з цих країн є «Надєжда». Компанія імпортувала 1,15 тис. т з Польщі й 0,25 тис. т з Литви. За даними enkorr, річний контракт з Orlen на 2021 р. «Надєжда» не укладала.

Близько 500 т виробництва PKN Orlen імпортувала КЛО. Обсяги через західний кордон також привезли «Катма Груп» (360 т), «Газтрон» (350 т), «Інтер Глобал» (340 т) та інші.

Як повідомляв enkorr, за прогнозом Консалтингової групи «А-95», зміна планів білоруських заводів і відновлення постачань СВГ «Роснафти» дадуть змогу забезпечити достатнє ресурсне постачання українського ринку автогазу в травні.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти