У початок

Імпорт СВГ у грудні знижується

Також є російською мовою

Обсяг імпорту скрапленого газу в Україну за 12 днів грудня становив 36 тис. т, що на 45% менше порівняно з аналогічним періодом грудня торік. Про це повідомили у Консалтинговій групі «А-95».

Основне зниження припадає на постачання з РФ й Казахстану – по 13,5 тис. т на кожну країну. За звітний період не спостерігалося імпорту газу «Роснафти» (9 тис. т за 12 днів листопада) і «Сургутнафтогазу» (5,3 тис. т). Водночас зафіксовано відвантаження від «Газпрому» (2,9), а також збільшення постачання «Омського каучуку» (1,6).

Нагадаємо, що згаданий обсяг «Роснафти» – це залишок, що переходить з жовтня. За даними учасників ринку, компанія має намір постачити у грудні перший обсяг на адресу SNEL. «Домовленість є, ресурс є, вирішуються бюрократичні моменти. До кінця місяця вивантаження має відбутися», — повідомив знайомий із перебігом справ трейдер.

Падаюча динаміка відвантажень із Казахстану, на думку імпортерів, пов'язана з особливостями відвантаження в листопаді-грудні. Так, українські контрагенти ТШО зверталися до виробника з проханням змістити вивантаження листопадових обсягів до середини місяця, а грудневих – під кінця місяця. Таким чином, на початку грудня було імпортовано мінімальні перехідні залишки ресурсу ТШО, що на тлі рекордних листопадових постачань виявилося мізерним обсягом. Прогнозується, що до кінця місяця темпи відвантажень із Казахстану мають збільшитись.

Також скорочення торкнулося контрагентів білоруських виробників. За словами джерела БНК, усі постачання за TERM-контрактами у грудні буде виконано.

На тлі зниження цін у Польщі очікувано активізувався імпорт із країн Східної Європи. Закупівлі невеликих партій здійснили WOG, AMIC, «Сокар», «Газтрон», «Омнія Трейд» та інші.

Попри потужне зниження постачань, учасники ринку характеризують його наповнення як нормальне, проте не виключають дефіциту найближчим часом. Компенсувати нестачу й підштовхнути ціни до продовження зниження зможе постачання «Роснафти», заплановане на грудень. Утім, досі невідомо, чи законтрактований ресурс розподілено серед українських трейдерів.

Імпорт скрапленого газа в Україну за 12 днів, тис. т

Країна

Листопад 2021

Грудень 2021

Казахстан

27,1

13,3

Білорусь

15,5

10,4

Росія

22,3

8,8

Польща

0,3

1,8

Литва

0,9

1,1

Латвія

0,3

0,3

Чехія

0

0,2

Загалом

66,4

36

 

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти