У початок

Губернатор Каліфорнії закликає запровадити в штаті податок на надприбутки нафтогазових компаній

Губернатор Каліфорнії Гевін Ньюсом закликав законодавців штату ввести податок на надприбутки нафтокомпаній на тлі рекордного стрибка цін на пальне, повідомляє «Інтерфакс-Україна».

«Ціни на сиру нафту впали. Прибуток нафтового сектора зростає. А ціни на паливо в Каліфорнії рекордно підскочили. Не складається. Ми закликаємо ввести податок на надприбутки, щоб цей прибуток повертався до жителів Каліфорнії, які платять за здирництво нафтокомпаній», – написав Ньюсом в акаунті в twitter.

Тим часом законопроєкт про введення податку може бути внесено на розгляд тільки в січні, коли законодавці штату повернуться з парламентських канікул, що розпочалися наприкінці серпня.

А поки Ньюсом пропонує Раді з ресурсів атмосфери Каліфорнії (California Air Resources Board, CARB, входить до складу Агентства із захисту екології) дозволити НПЗ постачати на автозаправні станції зимове пальне раніше встановленого переходу, щоб збільшити пропозицію й знизити ціни.

Відповідно до законів Каліфорнії, НПЗ можуть перейти на постачання зимового пального, яке дешевше у виробництві, але від якого більше викидів, лише після 31 жовтня.

Минулого тижня середня ціна на бензин у Каліфорнії збільшилася більш ніж на 70 центів порівняно з тижнем раніше, згідно з даними AAA. У п'ятницю середня ціна на бензин у штаті склала $6,29 за галон, що майже вдвічі більше від показника в країні на рівні $3,79 за галон.

Водночас аналітики пов'язують такі високі ціни на пальне у Каліфорнії не стільки з діями нафтокомпаній, скільки з політикою самої влади штату, яка встановлює високі податки і вживає заходів жорсткого регулювання, на кшталт вимог низьких викидів.

Та якщо штат все ж таки запровадить податок на надприбутки, він торкнеться компаній, які добувають і переробляють нафту на території Каліфорнії. У рамках пропозиції влада встановить стелю прибутків цих компаній і стягуватиме підвищений податок з прибутку, який перевищує цю стелю.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти