У початок

Грузія завершить перший етап будівництва НПЗ у Кулеві навесні 2025 року

Грузія планує до березня 2025 року завершити перший етап будівництва нафтопереробного заводу (НПЗ) у Кулеві на узбережжі Чорного моря, щоб зменшити залежність від імпорту нафтопродуктів.

Перший етап передбачає перероблення 1,2 млн тонн нафти на рік, а з часом потужність заводу планується збільшити до 4 млн тонн на рік. Завершення всього проєкту очікується на кінець 2028 року.

Бюджет першого етапу становить $110 млн, а загальний обсяг інвестицій у проєкт досягне $700 млн. Очікується, що продукція заводу постачатиметься як на внутрішній ринок, так і на експорт, сприяючи енергетичній безпеці країни. Прем'єр-міністр Грузії Іраклій Кобахідзе зазначив, що завод оснащуватиметься високотехнологічним обладнанням, що дозволить виробляти продукцію міжнародного стандарту.

Проєкт реалізує приватна компанія Black Sea Petroleum. Наразі Грузія імпортує нафтопродукти з росії, Казахстану, Азербайджану й країн Євросоюзу. У Кулеві вже діє нафтовий термінал, відкритий 2008 року, що належить азербайджанській держкомпанії SOCAR і має потужність перевалювання до 10 млн тонн продукції на рік.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти