У початок

Грецька газова мережа розглядає водневий трубопровід вартістю €1 млрд

Грецький оператор газової мережі DESFA хоче побудувати водневий трубопровід вартістю €1 млрд ($1,12 млрд), який з’єднає Грецію з Болгарією в рамках майбутнього європейського південно-східного коридору, повідомляє Reuters.

Схема, запропонована спільно з Болгарією, пройшла початкову технічну оцінку Європейською комісією, що робить її придатною для включення до європейського списку проєктів спільного інтересу, йдеться в презентації DESFA, опублікованій у четвер.

«Це ставить Грецію, Іспанію й Італію на той самий рівень щодо потенціалу майбутньої ролі, яку ці середземноморські країни відіграватимуть у створенні інфраструктури для водню», — сказала на прес-конференції виконавчий директор DESFA Марія Ріта Галлі.

У DESFA заявили, що 540-кілометровий трубопровід стане частиною європейського коридору, який залучатиме велику кількість доступної сонячної й вітрової енергії, щоб з’єднати регіони з високим потенціалом виробництва водню з центральною Європою і південною Німеччиною, де до 2030 року очікується значний попит.

Після початку повномасштабної війни в Україні і припинення постачання російського газу в Європу роль Греції як транзитного маршруту газу до Болгарії та інших центральноєвропейських країн посилилася, оскільки багато користувачів вирішили імпортувати скраплений природний газ через єдиний в країні LNG-термінал біля Афін.

Майже дві третини з 6,5 млрд куб. м газу, які Греція споживає щорічно, використовуються для виробництва електроенергії.

Тоді як внутрішнє споживання газу впало на 21,7% в річному обчисленні в першому півріччі, експорт газу з Греції зріс на 15%, свідчить презентація DESFA. Грецький імпорт російського трубопровідного газу за той же період скоротився на 46%.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти