У початок

Червневий імпорт сирої нафти в Китай зріс на 45%

Згідно з даними митниці, імпорт сирої нафти в Китай у червні зріс на 45,3% порівняно з аналогічним періодом минулого року і став другим за величиною місячним показником за всю історію спостережень. За даними Reuters, нафтопереробники нарощували запаси, незважаючи на низький внутрішній попит.

Імпорт сирої нафти в червні становив 52,06 млн т, або 12,67 млн барелів на день, свідчать дані Головного митного управління.

Це було значне збільшення порівняно з 8,72 млн барелів на добу, імпортованими в червні торік, коли економіка постраждала від широкомасштабного карантину через Covid-19.

Імпорт сирої нафти також зберіг свою динаміку, збільшившись на 4,58% з 12,11 млн барелів на добу в травні.

Загальний обсяг імпорту за перше півріччя становив 282,07 млн метричних т, що на 11,7% більше порівняно з 252,52 млн за відповідний період минулого року.

І навпаки, експорт Китаю скоротився минулого місяця найшвидшими темпами з початку пандемії Covid-19, оскільки хвора світова економіка чинить зростаючий тиск на китайських політиків щодо нових заходів стимулювання.

Імпульс відновлення Китаю після пандемії сповільнився після стрімкого зростання в першому кварталі, і зараз аналітики погіршили свої прогнози щодо економіки на решту року, оскільки промислове виробництво сповільнюється в умовах незмінно слабкого світового попиту.

Вихідні поставки з другої за величиною економіки світу впали в червні дужче, ніж очікувалося — на 12,4% в річному обчисленні, свідчать дані Митного бюро Китаю в четвер, після падіння на 7,5% в травні.

Імпорт скоротився на 6,8%, що значно перевищує очікуване падіння на 4,0% і зниження на 4,5% попереднього місяця.

«Глобальний спад попиту на товари продовжуватиме тиснути на експорт», — сказала Цзичун Хуанг, економіст з Китаю Capital Economics. Імовірно, що подальше зниження експорту очікується до того, як він досягне дна до кінця року.

«Але хороша новина полягає в тому, що найгірше падіння зовнішнього попиту, ймовірно, вже позаду», — додала вона.

Lv Daliang, речник Головного митного управління, у коментарях на прес-конференції в Пекіні поклав провину за погані показники експорту на «слабке відновлення глобальної економіки, уповільнення світової торгівлі й інвестицій, а також зростання одностороннього режиму, протекціонізму й геополітики».

Експорт до США — головного місця для китайських товарів — впав найбільше серед  їхніх основних торговельних партнерів протягом першої половини року через посилення дипломатичної напруги через технологію чипів і інші проблеми, тоді як експорт до Росії різко зріс.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти