У початок

Глава МЕА попередив Європу про ризик дефіциту бензину і ДП влітку

Найближчим літом у країнах Європи може виникнути дефіцит бензину й дизельного пального. Про це виданню Spiegel сказав глава Міжнародного енергетичного агентства (МЕА) Фатіх Біроль, повідомляє «Інтерфакс».

«Коли в Європі й США почнеться пік курортного сезону, попит на пальне зросте. Тоді може виникнути дефіцит, наприклад, дизельного пального, бензину або гасу, особливо в Європі. ...Європа залежить не тільки від постачання сирої нафти через кордон, а й від імпорту нафтопродуктів», — зазначив він.

Він нагадав про розроблений у МЕА план із 10 пунктів, який дасть змогу скоротити споживання нафти в короткостроковій перспективі. Зокрема йдеться про заборону на автомобільний рух у неділю у великих містах, зниження вартості проїзду в громадському транспорті й обмеження швидкості на магістралях.

«Німеччина тепер має запровадити обмеження швидкості принаймні на час війни. Це не призведе до великих змін у повсякденному житті людей. Ми перебуваємо у воєнний час в енергетичній кризі, і нам краще підготуватися до ще важчих часів», — наголосив глава МЕА.

Біроль додав, що у разі потреби країни-учасниці МЕА будуть готові випустити на ринок ще більше нафти зі стратегічних запасів (SPR), проте рішення про це мають ухвалити уряди держав, що входять до агенції.

Він також навів три можливих чинники, які можуть послабити кризу на енергетичному ринку. Це падіння попиту на нафту з боку Китаю, ядерна угода з Іраном, збільшення виробництва у Саудівській Аравії. «Кожна з цих трьох подій буде сюрпризом. Ми не повинні покладатися на це», — вважає Біроль.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти