У початок

Глава ЄК закликала готуватися до повної зупинки постачання газу з росії

Повне припинення постачання газу з росії в Європу зовсім не за горами і «рано чи пізно» все ж таки відбудеться. Про це заявила у своєму коментарі агентству DPA глава Єврокомісії Урсула фон дер Ляйєн.

Вона нагадала, що «газпром» частково постачає газ або взагалі не постачає його у 12 країн-членів Євросоюзу.

«Ось чому Європа має бути готовою до гіршого сценарію: повної зупинки постачання газу рано чи пізно», — сказала чиновниця.

DPA пише, що раніше голова Єврокомісії вже припускала такий результат подій і зазначила, що це вплине на всі країни ЄС, оскільки їхні економіки тісно переплетені, а внутрішній європейський ринок вона назвала серцем економіки ЄС. Крім того, дер Ляйєн зазначила, що ЄС має до березня 2023 року заощадити 15% споживання сировини — це близько 45 мільярдів кубів.

Захід посилив санкції проти росії після початку повномасштабного вторгнекння рф в Україну. В ЄС почали звучати заклики про відмову від російських енергоносіїв, що призвело до зростання цін на паливо і продукти як у Європі, так і в Сполучених Штатах.

На початку літа «газпром» значно знизив прокачування сировини «північним потоком», пояснивши це тим, що віддана на ремонт у Канаду турбіна ніяк не могла повернутися. На початку липня Канада погодилася спрямувати турбіну в Німеччину, щоб надалі передати її москві.

ЄС також побоюється, що росія в якийсь момент вирішить припинити постачання своїх енергоносіїв як заход у відповідь на запроваджені проти москви обмеження. На думку аналітиків, європейські компанії, найімовірніше, встигнуть заповнити підземні сховища газу (ПСГ) до цільового рівня 80% до початку зимового сезону, проте ризики на ринку зберігаються.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти