У початок

ДФС помацала «БРСМ» у Переяславському

Також є російською мовою

У рамках кримінального провадження за фактами несплати податків і незаконного виготовлення підакцизних товарів, порушеного в лютому 2021 р. проти постачальника пального для мережі «БРСМ-Нафта» – компанії «Катма Груп», співробітниками ДФС було проведено обшуки й вилучене пальне на одній з нафтобаз компанії.

Про це свідчить постанова Святошинського районного суду Києва, якою він не задовольнив скаргу «Катма Груп» про повернення заарештованих нафтопродуктів.

Адреса, за якою розташована нафтобаза, і кількість вилученого на ній пального в постанові не вказуються. Однак, за словами джерел enkorr, йдеться про нафтобазу в селі Переяславському (Київська обл.) – найбільший пункт змішання бензину А-95 з метою подальшої реалізації в мережі «БРСМ».

Згідно зі спостереженнями enkorr, нафтобаза в Переяславському не функціонує протягом останнього місяця. Це побічно підтверджує скорочення постачань нафтопродуктів на цей об'єкт. За даними Консалтингової групи «А-95», постачання на нафтобазу бензину А-92, ДП і розчинників у березні скоротилися на 34%, до 14,4 тис. т, порівняно з лютим-2021.

Також на проблеми в Переяславському вказують випадки перебоїв з бензином А-95, які стали частішими, на станціях «БРСМ» у Київській області, про що свідчать особисті спостереження журналістів enkorr і дзвінки читачів. У зв'язку з цим, за наявними даними, група «БРСМ» була змушена змінити систему логістики, зробивши наголос на термінали в Гадячі (Полтавська обл.), Шепетівці (Хмельницька обл.) й Голованівському районі (Кіровоградська обл).

Згідно з матеріалами досудового розслідування, експертиза НДІСЕ встановила, що деякі відібрані зразки нафтопродуктів не відповідають вимогам ДСТУ 7688: 2015, але можуть використовуватися як автомобільне пальне й компоненти до нього.

Крім того, на нафтобазі було вилучено неденатуровану рідину з концентрацією спирту не менше 80% об'ємних одиниць, спирт етиловий, спиртові дистиляти й спиртові суміші, отримані шляхом перегонки, денатуровані й будь-якої концентрації.

У своєму клопотанні «Катма Груп» закликала суд не брати до уваги результати цієї експертизи з посиланням на те, що зразки для проведення експертного дослідження було відібрано неправомірно.

 

У компанії також вважають, що арешт майна повинно бути скасовано, оскільки його було накладено безпідставно і необґрунтовано, зазначивши при цьому, що нині нікому з посадових осіб «Катма Груп» не пред'явлено підозру в цьому кримінальному провадженні й не надано доказів того, що вони дійсно до нього причетні.

Утім, на думку суду, вилучене пальне є одним із основних речових доказів у цій справі, тому суд відмовив у задоволенні скарги представників «Катма Груп».

Як повідомляв enkorr, у рамках розслідування цього ж кримінального злочину в березні було проведено обшуки й вилучено пальне й документацію на столичній станції мережі «БРСМ-Нафта» по вул. Олени Теліги. Втім, ТОВ «Євро Смарт Пауер», яке виступає оператором мережі «БРСМ», вдалося домогтися скасування арешту на пальне.

«Катма Груп» є спецімпортером, а також постачальником пального неформальної групи «БРСМ». Крім того, компанія відома використанням у виробництві пального безакцизних компонентів на основі МТБЕ і метанолу (код 3814009090), які ввозяться в країну як розчинники. Так, у I кварталі 2021 р. «Катма Груп» імпортувала безпосередньо 5,2 тис. т розчинників. Ще 2,0 тис. т група придбала через компанію «Планета 2000». Продукт було розподілено на нафтобази «БРСМ» у Переяславському (Київська обл.) – 6,8 тис. т і в Шепетівці (Хмельницька обл.) – 0,4 тис. т.

Нагадаємо, квітневе дослідження Інституту споживчих експертиз, в об'єктиві якого опинився бензин А-92, показало перевищення норм вмісту сірки і бензолу в зразках SunOil і Мotto, а в пальному, закупленому на станціях «БРСМ» і SunOil, знайшли сліди амінів – токсичної речовини, забороненої до використання в паливах не тільки в Україні, але і в Європі й США. У результаті інститут був змушений заявити про припинення програм маркетингової підтримки зазначених мереж.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти