У початок

Генсек ОПЕК: альянс не винен у зростанні цін, потрібно інвестувати

ОПЕК не винна у різкому зростанні цін на енергоносії, причина – хронічне недофінансування у галузі, заявив в інтерв'ю CNBC новий генеральний секретар ОПЕК Хайтам аль-Кейс (Haitham Al Ghais), повідомляє «Інтерфакс-Україна».

«Ми дуже оптимістичні щодо попиту на нафту цього року, я особисто досить оптимістичний – думаю, все ще досить великий попит буде з боку Китаю, перемикання споживачів газу, ціни на який злетіли, на нафту. Нещодавно ми бачили, що велика кількість споживачів у Європі переключається на нафту, що є несподіваним, не кажучи вже про інші частини світу: Азію, Близький Схід», – сказав аль-Кейс.

За його оцінкою, недооціненим чинником є відновлення авіаперевезень, що поверне попит на нафту до доковідного рівня. ОПЕК оцінює, що це станеться наприкінці року, нагадав генсек ОПЕК.

Аль-Кейс відкинув звинувачення у бік ОПЕК щодо інфляції й зростання цін на енергоносії. «Ні, абсолютно ні. По-перше, все відносно, по-друге ОПЕК робить свій внесок. Ми збільшували видобуток відповідно до того, що ми бачимо, і поступовим механізмом, який був дуже прозорим. Ми працюємо з іншими країнами в альянсі ОПЕК+, який виробляє близько 46% нафти у світі дуже прозорим чином – ринок стежить за нашими засіданнями, знає методологію. Ми робимо все можливе, щоб повернути ринок у рівновагу, але є економічні чинники, які справді перебувають поза контролем ОПЕК», – додав він.

Генсек ОПЕК зазначив, що має намір активізувати діалог з усіма зацікавленими сторонами, політиками, зокрема наступного тижня зустрічається з представниками Євросоюзу.

«ОПЕК довго стукав у двері протягом кількох років, і ми чекали, що хтось відчинить ці двері і впустить нас. Як тільки це станеться, це буде на користь кожного, тому що має бути розуміння, що ОПЕК не має відношення до зростання цін. Є й інші чинники, крім ОПЕК, які дійсно стоять за стрибком цін на газ і на нафту, який ми спостерігаємо. І знову, я думаю, двома словами, для мене це недоінвестування – хронічне недоінвестування», – додав він.

«Це сувора реальність, з якою мають прокинутися люди і її повинні усвідомити політики. Як тільки це буде реалізовано, я думаю, ми зможемо почати думати про рішення тут. І рішення дуже чітке. ОПЕК має рішення: інвестувати, інвестувати, інвестувати», – сказав Аль-Кейс.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти