У початок

Газу вистачає: польські й балтійські трейдери тримають ціни низькими

У другій половині квітня ситуація на ринку скрапленого газу в Польщі й країнах Балтії залишається без змін. Трейдери продовжують постачати дешевий російський продукт зі східних польських і балтійських терміналів. Днями європосадовці відновили дискусії щодо доцільності заборони на імпорт російського LPG до країн блоку. Але поки що це ніяк не вплинуло на діяльність компаній, оскільки конкретних рішень наразі не прийнято.

За даними enkorr, цього тижня автомобільні партії ПБТ з Польщі й країн Балтії продають за $626-660/т з урахуванням вартості доставки до українського кордону. Учасники ринку повідомляють про стабільний попит на газ із західних базисів, незважаючи на зростання постачань газу з півдня. «Ми тримаємо низькі ціни, завдяки чому забезпечуємо стабільні продажі», — коментує польський трейдер, що відвантажує продукт із терміналів у Польщі й Латвії.

Стабільність цін у Польщі й країнах Балтії підтримується за рахунок низьких котирувань газу на білорусько-польському кордоні. Протягом тижня вартість залізничних партій ПБТ на базисі DAP Brest майже не змінилася і становить $420-435/т. Зі слів учасників ринку, у регіоні достатньо скрапленого газу, попри припинення постачань російського продукту в Литву.

Згідно з даними enkorr, у березні в Польщу з росії було відвантажено 131,5 тис. тонн скрапленого газу, що на 31% більше, ніж у лютому. Залізничні постачання російського газу в Латвію минулого місяця зросли на 53%, до 38% тис. тонн. Деякі учасники ринку вважають, що збільшення березневого експорту зумовлено можливим зменшенням квітневих постачань через ремонтні роботи на російських заводах. 

Угоди з придбання залізничних партій скрапленого газу укладались у діапазоні $710-735/т на умовах DAP Ізов і DAP Чієрна-над-Тисою. Трейдери зазначають, що за такими цінами може постачатися продукт змішаного походження. Разом із тим відомо, що деякі залізничні партії, що відвантажувалися зі східних польських терміналів, мали американські й шведські сертифікати походження. За минулий тиждень партії пропану у Гданську здешевшали на $10, до $670-710/т, але ці обсяги не пропонуються до продажу в Україну через непрохідні ціни.

Ситуація на українсько-польському кордоні залишається стабільною. Цього тижня на перетин КПП «Ягодин–Дорохуськ» водії витрачають приблизно 3-4 доби. Це довше, ніж минулого тижня, але більшість компаній встигло прилаштуватися до нових умов.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти