У початок

Забагато навезли: ціни на СВГ в Румунії зменшуються через профіцит

У другій половині квітня попит на українському ринку скрапленого газу залишається низьким попри незначне пожвавлення продажів у ритейлі. Проте зростання обсягів імпорту призводить до збільшення профіциту, вважають учасники ринку. Не останню роль у цьому відіграє активізація постачань продукту з південних напрямків.

Цього тижня відбулося зниження цін на скраплений газ у Румунії, про це enkorr повідомило кілька учасників ринку. Автомобільні партії продукту, що продаються з терміналу у Галаці, здешевшали на $60, до $600-610/т, у Мангалії газ пропонується за $590-595/т. Поточні цінові пропозиції лише на $100 перевищують котирування Sonatrach, хоча з урахуванням вартості фрахту, перевалки і маржі обсяг премії зазвичай становить $160. Таке здешевшання трейдери пов’язують із появою російського газу на румунському узбережжі.

За даними сервісів відстеження руху суден, 6 квітня з тамані до Мангалії прибув танкер Belgravia V, зафрахтований компанією Vitol, а цього тижня партію продукту до Мідії з темрюка доставив Gas Houston. Судно Gas Houston було одним зі трьох газових танкерів, які було заблоковано в акваторії Азовського моря з грудня минулого року через заборону перетинати Кримський міст. Тому вміст судна могло бути реалізовано у Мідії з величезною знижкою, оскільки термін зберігання газу у танкері не має перевищувати трьох місяців.

Трейдери повідомляють, що у Румунії зараз спостерігається профіцит газу, який чинить тиск на ціни. Та незабаром обсяги пропозиції скрапленого газу на румунському ринку можуть зменшитися — 20 квітня на OMV Petrom почалися ремонтні роботи, які триватимуть до 1 червня.

Зі слів учасників ринку, зростання постачань газу з південних базисів в Україну пригальмувало зростання цін на внутрішньому ринку. «Здорожчання газу зупинилося через збільшення обсягів пропозиції й здешевшання нафти на світовому ринку», — зазначає керівник групи GT Владислав Колодяжний. Співрозмовник додає, що через зниження котирувань нафти і надлишку газу на півдні ціни Sonatrach можуть лише незначно зрости або взагалі не змінитися.

«Зміну травневих цін Sonatrach зараз важко передбачити, оскільки останнім часом вони втратили зв’язок із нафтою», — вважає власник SP GAZ GROUP Станіслав Пламадяло.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти