У початок

«Газпром» звільнили від податків на 600 млрд рублів

Влада рф готується різко знизити податки для «газпрому», який втратив дві третини експортних ринків і отримав рекордний у своїй історії збиток за підсумками минулого року, повідомляють російські ЗМІ.

З 2025 року газова держкорпорація перестане платити додатковий ПВКК (податок на видобуток корисних копалин), який було запроваджено для неї на початку 2023 року, випливає із поправок до податкового кодексу, який затвердила госдума.

Згідно з проєктом, за який депутати проголосували у вівторок одразу у другому й третьому читанні, для «газпрому» буде скасовано надбавку до ПВКК обсягом 50 млрд руб. на місяць.

Спочатку уряд планував, що додаткові газові податки на суму 600 млрд руб. на рік надходитимуть до скарбниці як мінімум до кінця 2025 року. Але різке погіршення фінансового стану «газпрому» змусило чиновників піти на поступки.

За підсумками минулого року компанія, що має монопольне право на експорт трубопровідного газу з росії, вперше з 1999 року отримала чистий збиток за міжнародними стандартами фінансової звітності (МСФЗ), а його обсяг — 629 млрд руб. — став рекордним за три десятиліття її історії.

Експорт російського трубопровідного газу обвалився до 69 млрд кубометрів — найнижчого рівня з 1985 року, а постачання до Європи — колись головного ринку «газпрому» – досягло мінімуму з кінця 1970-х. У першому півріччі 2024 року «газпром» вийшов на прибуток (1,042 трлн руб.), проте його ключовий, газовий бізнес залишився в глибокому мінусі: 480 млрд руб., або 2,5 млрд руб. на день, згідно зі звітністю з РСБУ.

Надії кремля на Китай, якому президент владімір путін пропонував збільшити закупівлю газу до 100 млрд кубометрів на рік, виявилися марними. Пекін так і не дав «зелене світло» проє-у «сила сибіру-2», а поточні постачання газу до КНР — 38 млрд кубометрів на рік — компенсують менш як третину від колишнього експорту до Євросоюзу.

Зниження податків для «газпрому» потрібне, щоб компанія могла профінансувати свою інвестпрограму, пояснював раніше російський мінфін. Сукупні надходження від нафти й газу, згідно з проєктом бюджету, наступного року знизяться на 373 млрд руб., до 10,936 трлн, і продовжать падати в 2026-2027 рр., до 10,564 і 9,766 трлн руб. відповідно.

Недобір сировинних податків влада планує компенсувати шляхом підвищення податкового навантаження для бізнесу й громадян. За рахунок урахування податку на прибуток і прогресивної шкали ПДФО бюджет, за розрахунком мінфіну, отримає 17 трлн руб. у найближчі 6 років.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти