У початок

«газпром» повністю зупинив «північний потік»

російський «газпром» припинив постачання газопроводом «північний потік» для проведення планово-попереджувальних робіт на газоперекачувальному агрегаті. Про це з посиланням на прес-службу російської компанії повідомляє «Бізнес.Цензор».

«Постачання «північним потоком» повністю припинено, сьогодні розпочинаються планово-попереджувальні роботи на газоперекачувальному агрегаті», – йдеться у повідомленні.

Як раніше повідомляли у «газпромі», ремонт триватиме з 04:00 31 серпня до 04:00 3 вересня.

19 серпня російський «газпром» повідомив, що повністю призупинить постачання газу в Німеччину трубопроводом «північний потік», який і так працював лише на 20% своєї потужності. Через це вартість газу в Європі минулого тижня перетнула позначку в $3 500 за тисячу кубометрів. Однак станом на 30 серпня ціни ф’ючерсів на газ у Європі опустилися нижче за $2 700 за тисячу кубометрів.

Як повідомлялося, раніше російський «газпром» офіційно відмовився забирати відремонтовану турбіну для газопроводу «північний потік», яка зараз перебуває у Німеччині, вимагаючи скасування запроваджених щодо росії санкцій.

Нагадаємо, раніше уряд Канади попри санкції вирішив повернути відремонтовану турбіну для російського газопроводу «північний потік» на прохання Німеччини. За даними канадських ЗМІ, уряд країни як виняток із запроваджених проти росії санкцій дозволив німецькій Siemens Energy ремонтувати турбіни для «північного потоку» протягом ще двох років.

Водночас російський «газпром» заднім числом оголосив про форс-мажор за своїми контрактними зобов’язаннями щодо постачання газу в Європу з 14 червня.

15 червня найбільші клієнти «газпрому» у ЄС – OMV з Австрії, Eni з Італії, Uniper з Німеччини та Engie – підтвердили, що російський монополіст обмежив постачання газу за чинними контрактами внаслідок зменшення постачання газу в Європу трубопроводом «північний потік» на 60% – до 40% його потужності. «газпром» стверджує, що зменшив транзит газу через несвоєчасне повернення компанією Siemens газоперекачувальних агрегатів після технічного обслуговування у Канаді.

Пізніше російський «газпром» повідомив, що зупинить експлуатацію ще одного газотурбінного двигуна Siemens на компресорній станції «портова», внаслідок чого прокачування газу «північним потоком» з 27 липня зменшилось із 40% до 20% від його потужності.

Раніше «газпром» припинив постачання газу низці європейських компаній через їхню відмову виконувати вимогу путіна про переведення розрахунків за газ у рублі.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти