У початок

«Газпром» активізує торгівлю нафтою, щоб протистояти газовим збиткам

російський газовий гігант «газпром» після річних збитків у $7 млрд збільшив свою активність у нафтовому бізнесі, щоб компенсувати слабку торгівлю природним газом за останній рік, повідомили два джерела, знайомі з торгівлею компанії, повідомляє Reuters.

«газпром» постраждав від втрати європейського ринку газу, який колись був джерелом приблизно двох третин його доходів від газу, через глибокий розрив між росією й Заходом через розв'язану рф повномасштабну війну проти України.

Він також скоротив видобуток природного газу на 13% — до історичного мінімуму в 359 млрд кубометрів 2023 року з 412,94 млрд кубометрів 2022 року.

Нафтове відділення «газпрому», «газпром нафта», досягло кращих результатів, ніж материнська компанія, завдяки успішному нафтовому бізнесу.

Зараз група «газпром» через свій підрозділ «газпром експорт» намагається збільшити свій вплив на нафтовий бізнес і збільшити обсяги експорту нафти сорту ESPO, що йде в Азію, а також експорту нафти Siberian Light, зі слів двох джерел і чотирьох торгових джерел.

російський експорт нафти стабільно приносив прибуток москві протягом останніх двох років, попри санкції Заходу, оскільки росія змогла перейти до Індії й Китаю.

«газпром експорт», який був незначним експортером нафти до 2022 року, збільшив експорт нафти в другій половині 2023 року і планує ще більше збільшити постачання 2024 року, повідомили джерела Reuters і показали ринкові дані.

«Експорт «газпрому» нафтопроводами подвоївся 2023 року і, як очікується, знову подвоїться 2024 року», — сказало одне з джерел.

російський тихоокеанський порт у козьміно — ключовий пункт виходу для експорту сирої нафти «газпрому». Експорт нафти ESPO Blend забезпечує один із найкращих доходів для російських нафтовидобувних компаній порівняно з іншими маршрутами завдяки преміальній якості сорту й близькості до основних клієнтів в Азії.

За даними джерел, які посилаються на експортні дані, завантаження нафти «газпромом» із «козьміно» підскочили з 30 тис. метричних тонн до 50 тис. тонн на місяць торік до приблизно двох-трьох 100 тисячотонних суден на місяць цього року. Ці обсяги постачаються на додаток до експорту «газпром нафти», який також є експортером нафти ESPO Blend.

У травні цього року «газпром» також уперше завантажив 80 тис. тонн сорту Siberian Light із новоросійська, повідомили джерела, додавши, що компанія планує продовжувати диверсифікацію постачань нафти.

Видобуток конденсату «газпрому» також має зрости. «газпром» не розголошує цифри видобутку.

У травні компанія почала видобуток на уренгойському родовищі потужністю 1,5 млн тонн конденсату на рік.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти