У початок

Газопровід «Фінляндія–Естонія» збільшить потужність

Фінська газова система й оператор LNG-терміналу Gasgrid і естонський оператор газової системи Elering оприлюднили плани збільшити пропускну здатність газопроводу Balticconnector після завершення ремонту на морській ділянці трубопроводу. Про це повідомляє LNG Prime.

Оператори ГТС закрили газопровід 8 жовтня через підозру на витік і після цього заявили, що найбільш ранньою датою введення в експлуатацію Balticconnector буде початок квітня 2024 року.

Крім того, Національне бюро розслідувань, підрозділ поліції Фінляндії, заявило 24 жовтня, що, ймовірно, контейнеровоз під прапором Гонконгу спричинив пошкодження своїм якорем.

77-кілометровий двоспрямований трубопровід потужністю 2,6 млрд кубометрів тягнеться від Палдіскі (Естонія) до Інкоо (Фінляндія), де розташований імпортний термінал СПГ Gasgrid на базі FSRU.

Окрім морської ділянки, трубопровід включає наземні ділянки у Фінляндії й Естонії.

За даними Gasgrid, історично потужність Balticconnector на північ коливалася від 55-60 ГВт•год взимку до 65 ГВт•год улітку.

У напрямку з Фінляндії в Естонію запропонована потужність 78 ГВт•год на добу, що наближається до максимальної пропускної здатності з урахуванням діаметра трубопроводу та розрахункового тиску, йдеться в повідомленні.

У Gasgrid заявили, що посилення з’єднання між Латвією й Литвою дозволяє транспортувати більші обсяги газу через регіон.

Результати розрахунків пропускної здатності й моделювання роботи системи передачі, проведені спільно TSO, показують, що технічну пропускну здатність точки з’єднання Balticconnector можна збільшити, йдеться в повідомленні.

За даними Gasgrid, після відновлення потоків трубопроводом Balticconnector і після виконання інспекційних і ремонтних робіт в естонсько-латвійській системі базову потужність буде збільшено в напрямку Естонія-Фінляндія до 70,5 ГВт•год/день.

«Враховуючи регіональні ремонтні роботи, заплановані на 2024 рік, збільшену потужність може бути запропоновано ринку з жовтня 2024 року», — йдеться в повідомленні.

Eesti Gas, підрозділ естонської інвестиційної компанії Infortar, нещодавно заявив, що протягом зими доставить ще три вантажі СПГ до фінського терміналу Inkoo FSRU, щоб допомогти покрити потреби Фінляндії в газі протягом зимового сезону, поки трубопровід Balticconnector закрито.

Це відбулося після бронювання потужностей на зимовий період, організованого LNG-терміналом Gasgrid загалом шести вантажів.

Фінська державна енергетична компанія Gasum забронювала три інші зимові слоти для доставки на 150 900 кубічних метрів FSRU Exemplar компанії Excelerate Energy, яка обслуговує імпортне підприємство Gasgrid в Інкоо за чартерною угодою.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти