У початок

Газ у Європі дешевшає в умовах м’якої погоди й достатньої пропозиції

Ціни на європейський природний газ падають п’ятий день, оскільки прогнозується, що температура в наступному році буде помірною, а запаси залишатимуться великими, повідомляє Bloomberg.

Бенчмарк-ф'ючерси впали на 7% після закриття на найнижчому рівні з середини червня в середу. Ціни знижувалися протягом останніх двох тижнів через м’яку вітряну погоду, яка стримувала попит на газ. Промислове споживання, яке вже було стримане високими цінами на початку року, зазвичай зменшується під час святкового сезону.

Постачання скрапленого природного газу також залишається високим: флотилія танкерів прямує до північно-західної Європи, а Німеччина відкриває два нових імпортних термінали. Ситуація на ринку зменшує деякі занепокоєння політиків після важкого року, коли ціни на енергоносії вдарили в економіку й допомогли підняти інфляцію до найвищого рівня за десятиліття.

«Попри відсутність суттєвих змін у прогнозах м’якої вітряної погоди наприкінці року й продовження значного імпорту СПГ, європейські ціни на газ, ймовірно, залишатимуться під тиском на сьогодні», — заявили у щоденному звіті EnergyScan, аналітичній платформі Engie SA.

Проте трейдери спостерігають за ринком на предмет будь-яких ознак зміни газових потоків, оскільки різниця в цінах між Європою й Азією залишається невеликою. Наразі американським експортерам СПГ буде однаково вигідно продавати в два регіони в лютому, тоді як вони будуть більш прибутковими в Європу в березні, згідно з BloombergNEF.

Ознакою того, що ринок в Азії може стати жорсткішим, є те, що Shell Plc тимчасово призупинила виробництво на плавучому заводі СПГ Prelude біля західного узбережжя Австралії після пожежі.

Нідерландські front-month-ф’ючерси на еталонний європейський газ зменшилися на 5,1%, до 92,75 євро за мегават-годину о 10:12 ранку в Амстердамі. Зі слів фахівців EnergyScan, наступний ключовий рівень підтримки для контракту становить менше 80 євро. Британський еквівалент упав на 5,6% у четвер.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти