У початок

G7 відкладає регулярні перегляди нафтових обмежень для росії

G7 з союзниками відклали регулярні перегляди схеми обмеження цін на російську нафту, повідомили агентству Reuters джерела, знайомі з цим питанням, навіть попри те, що більшість російської нафти торгується вище від ліміту через підвищення світових цін на нафту.

Виробники рф знайшли способи продавати нафту, використовуючи менше західних суден і страхових послуг, що ускладнює Заходу дотримання існуючого ліміту ціни, оскільки компанії, які сприяють торгівлі, не входять до їхньої компетенції.

Країни «Великої сімки» (G7) разом з Європейським Союзом і Австралією запровадили механізм обмеження цін на російську нафту торік у грудні, а з лютого – на паливо. Спочатку країни ЄС погодилися переглядати ліміт ціни щодва місяці й коригувати його, якщо необхідно, тоді як G7 переглядатиме «за потреби», включаючи «впровадження й дотримання».

Однак G7 не переглядала обмеження з березня, і чотири джерела, знайомі з політикою G7, заявили, що група не планує найближчим часом робити коригування схеми.

«У червні чи липні були деякі перемовини про перегляд або принаймні про це, але формально цього ніколи не було», — сказало одне дипломатичне джерело.

Джерела пояснили, що хоча деякі країни ЄС були зацікавлені в перегляді, вони сказали, що у Сполучених Штатів і членів G7 немає бажання вносити зміни.

Кулуари майбутньої Генеральної Асамблеї ООН, яка відбудеться пізніше цього місяця, можуть стати неформальною платформою для перемовин щодо обмеження.

Механізм дозволяє третім країнам купувати російське паливо за допомогою західного страхування суден, якщо є докази, що покупка не перевищує ліміт ціни в $60 за барель для сирої нафти, $45 за барель важкого палива й $100 за барель легкого палива, такого як бензин і дизельне пальне.

Міністерство фінансів росії повідомило, що середня ціна на його провідний сорт сирої марки Urals відновилася до $74 за барель у серпні в середньому, що значно перевищує максимальну межу на рівні $60 за барель, і зросла з середнього значення $56 за перші шість місяців року.

росія була змушена скоротити експорт нафти й продуктів відразу після запровадження обмеження цін, оскільки їй було важко знайти достатню кількість кораблів для транспортування всього видобутку.

Однак країні вдалося перемістити більшу частину свого експорту в руки вітчизняних або незахідних іноземних вантажовідправників, які не потребують західного страхового покриття.

Reuters підрахував, що щонайменше 40 посередників, включаючи компанії, які раніше не брали участі в бізнесі, обробляли щонайменше половину загального експорту сирої нафти й нафтопродуктів з росії в період із березня по червень.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти