У початок

G7 приймає компроміс щодо поступової відмови від викопного палива

Країни G7 на міністерській зустрічі в Японії погодилися прискорити поступову відмову від викопного палива, включаючи природний газ, але вони не встановили дати виходу з вугільної енергетики, повідомляє Energy Intelligence.

Зазначається, що пряме посилання на відмову від природного газу йде на крок далі, ніж торішня обіцянка G7 досягти «переважно декарбонізації» виробництва електроенергії до 2035 року і вжити заходів для припинення виробництва електроенергії з вугілля.

Окрім цього вказано, що термін «зменшення» стосується всіх видів палива, які зменшують викиди вуглекислого газу.

Після повномаштабного вторгнення росії в Україну урядам G7 довелося збалансувати цілі кліматичної політики з підвищеним занепокоєнням щодо енергетичної безпеки.

Японія, яка головувала на дводенній зустрічі в Саппоро, не має власного видобутку нафти чи природного газу і сильно залежить від імпорту вугілля й СПГ.

У Японії підкреслюють важливість збереження СПГ як перехідного палива протягом наступних 10-15 років, а також просування технології спільного спалювання аміаку для зменшення викидів CO2 на вугільних електростанціях.

Деякі уряди стурбовані тим, що продовження використання газу й СПГ у глобальній енергетичній системі протягом десятиліття чи більше підірве зусилля зі стримування викидів вуглецю й обмеження глобального потепління.

Відомо, що Японія виступала проти внесення слів «поступове припинення викопного палива без випаровування» в заключне комюніке міністрів, але Німеччина, Франція й Великобританія успішно домоглися включення цієї фрази.

G7 пішла на компроміс, визнавши необхідність скорочення попиту на газ, погодившись, що інвестиції в газ «можуть бути доцільними для подолання потенційних недоліків ринку, викликаних кризою в Україні».

Зрозуміло, що Японія запропонувала включити фрази «попит на СПГ продовжуватиме зростати» й «необхідні інвестиції в розвідку й виробництво СПГ і газу», але це формулювання зрештою було пом’якшено.

Протягом останнього року Японія закликала до нових постачань СПГ і заявила про свою готовність підтримувати нові проєкти шляхом підписання довгострокових угод.

Минулого тижня Міжнародне енергетичне агентство (МЕА) заявило, що необхідні додаткові інвестиції в розвідку газу, щоб компенсувати падіння на існуючих родовищах, навіть якщо загальний попит на газ залишається незмінним або знижується.

Агентство попереджає, що відсутність достатньої кількості нових постачань може призвести до пожвавлення попиту на вугілля і збільшення викидів CO2.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти