У початок

Фрахт≠оренда: українські банки блокують платежі за європейські вагони-цистерни

Українські банківські установи блокують платежі за договорами оренди європейських вагонів для доставки пального з території Євросоюзу до терміналів перевантаження на кордоні з Україною. Про це enkorr повідомили відразу декілька трейдерів.

Причиною таких дій банків, як зазначають співрозмовники видання, є постанова Національного банку України про здійснення операцій із валютними цінностями, яка, серед іншого, забороняє сплату українськими контрагентами оренди за кордоном.

«Немає ніякої конкретики. Яка це оренда? Вони (банки) не розглядають окремо оренду нерухомості, автомобілів або, наприклад, вагонів-цистерн. НБУ це розцінює як операції з переміщення капіталу», — розповів співрозмовник enkorr.

«Ми спробували заплатити через «Аваль». Там сказали: ні. Ми звернулись в OTP Bank, де також отримали відмову. Ми їм намагались пояснити, що у нас не оренда, у нас — фрахт. На що отримали відповідь: у нас є постанова НБУ», — каже ще один трейдер, зазначивши, що разом із цим ця постанова передбачає оплату за фрахт морських суден.   

Він зазначає, що українські компанії не можуть просто відмовитися від євровагонів оскільки залізнична колія в Європі вужча (1 435 мм) від української (1 524 мм), і відповідно ці вагони-цистерни необхідні для того, аби транспортувати нафтопродукти до терміналів на кордоні з нашою країною.

Окрім цього, з його слів, українські оператори також не можуть орендувати СНД-вагони, які перебувають в Україні. «Зараз на території України є казахстанські вагони. Нарешті Казахстаном було прийнято рішення здати їх в оренду. Але всі, хто хоче їх узяти, зіштовхнулись із тією самою проблемою», — каже він.     

На думку співрозмовника видання, на тлі гострого дефіциту рухомого складу, як євровагонів, так і СНД-вагонів, укладання договорів оренди-фрахту з нерезидентами України є дуже важливим кроком і має на меті безперебійно і своєчасно забезпечити український ринок товарами критичного імпорту, зокрема й пальним.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти